Naslovna / Vijesti / Ekonomija / Ostvaren ekonomski rast od 4,7 odsto

Ostvaren ekonomski rast od 4,7 odsto

Bruto domaći proizvod (BDP) u trećem kvartalu ove godine iznosio je 1,63 milijarde eura, pokazuju preliminarni podaci Monstata. Direktorica Monstata Gordana Radojević navela je da je realna stopa rasta BDP-a u trećem kvartalu ove godine iznosila 4,7 odsto.

“U apsolutnom iznosu, stvoreno je dodate vrijednosti više za oko 100 miliona eura u odnosu na isti kvartal prethodne godine. Pozitivna kretanja BDP-a u trećem kvartalu, rezultat su povećane proizvodnje u gotovo svim privrednim djelatnostima”, kazala je Radojević danas na konferenciji za novinare.

Ona je dodala da je najznačajniji rast u trećem kvartalu zabilježen u sektoru građevinarstva.

“Mjereno vrijednošću izvršenih građevinskih radova zabilježen je rast od 31,4 odsto, a izvršenim efektivnim časovima rada za 12,6 odsto”, precizirala je Radojević.

Ona je istakla da poseban doprinos rastu BDP-a u trećem kvartalu, dolazi od turizma.

“Broj dolazaka i noćenja turista u kolektivnom smještaju povećan za 10,9 odsto, odnosno 7,8 odsto. Po tom osnovu prihodi od turizma povećani su za 8,8 odsto i prema podacima Centralne banke u trećem kvartalu iznosili su 761,2 miliona eura, što je za 61,5 milion eura više u odnosu na isti kvartal prethodne godine”, rekla je Radojević.

Podaci Monstata pokazuju da negativan doprinos rastu BDP-a u trećem kvartalu dolazi od sektora prerađivačke industrije, koji u trećem kvartalu bilježi pad od 7,3 odsto, u odnosu na isti kvartal prethodne godine.

Izvor: CdM

O RTPV

Pročitajte i

Zbog neplaćenih računa EPCG gasila struju kod 24.676 potrošača

Veliki broj kupaca žali se državnoj Elektroprivredi (EPCG) zbog problema sa računima za struju i …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *