Naslovna / Vijesti / Društvo / Odluke inspekcija uzrokovale milionsku štetu Termoelektrani i Elektroprivredi smatraju inžinjeri iz Termoelektrane

Odluke inspekcija uzrokovale milionsku štetu Termoelektrani i Elektroprivredi smatraju inžinjeri iz Termoelektrane

Nakon ekološkoškog incidenta u julu inspekcije su naložile Termoelektrani da blindira drenažne ventile i ne ispušta otpadne vode preko njih. Inženjeri okrivljeni za izazavanje ekološkog incidenta na suđenju su istakli da je time inspekcija ugrozila rad Termoelektrane Pljevlja.

Petnaestog decembra ove godine pukao je cjevovod na Maljevcu i kako nema ispuštanja vode preko blindiranih ventila došlo je do havarije u TE Pljevlja. Potopljene su sve pumpe u području bager stanice, kazao je na suđenju u Osnovnom sudu Pljevlja inženjer Dragan Babić. On je naveo da srećom temperature nisu bile u minusu pa voda nije zaledila, inače bi kvar bio značajno veći. Po njegovim riječima TE nije radila četiri dana zbog ove havarije i šteta je milionska.

Inženjer  Vladimir Šestović je kazao da je  kvar na transportnoj liniji za šljaku bio veliki. Šestović je kazao da samo pukom srećom nije bilo i ljudskih žrtava. Voda koja je trebala da ode u rijeku otišla je na pumpe i radnike. Šestović je ukazao da je do sada otvaranje drenažnih ventila bilo u skladu sa tehnološkim procesima u TE Pljevlja i da ti ventili postoje od početka rada prije tridesetsedam godina. Šestović je kritikovao odluke inspekcija i ukazao da su sada ugroženi životi radnika. Naveo je ‘’Izgleda da ćemo morati da ginemo da bi Te mogla da radi.’’

Na pitanje advokata Rodića da li je EPCG podnijela krivične prijave protiv inspekcija Šestović je kazao da očekuje te prijave. Predstavnici EPCG su naglasili da blindirani ventili prave problem i mogu da dovedu do velike štete pa i ljudskih žrtava. O incidentu koji se desio 15. decembra postoji službena zabilješka u TE, a troškovi se mogi utvrditi kada se izračuna broj dana zastoja, kvarovi na pumpama i troškovi narednih potpala.

O Milivoje Irić

Pročitajte i

Završni radovi na adaptaciji i izgradnji sportskih igrališta u Gagovića imanju i terenu kod Gimnazije

U saradnji sa Ministarstvom sporta i mladih Crne Gore, Opština Pljevlja realizuje izgradnju novog terena …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *