Naslovna / Vijesti / Hronika / Okrivljeni negirali krivicu za ekološki incident

Okrivljeni negirali krivicu za ekološki incident

Danas je počelo suđenje okrivljenim za izazavanje ekološkog incidenta koji je po optužnom predlogu izavao pomor ribe u Ćehotini početkom jula ove godine.

‘’Ovdje sam ja glavna meta kolege su kolateral, i to ćemo dokazati‘’ kazao je okrivljeni Vladimir Šestović, bivši direktor TE . Šestović je doveo u pitanje nalaze vještaka u vezi sa ekološkim incidentom koji se desio u noći između četvrtog i petog jula kada je došlo do pomora ribe u Ćehotini. Šestović je kazao da će dokazati da je pomor ribe izazvalo nešto drugo a ne procijedna voda sa deponije Maljevac. ‘’Pridržavao sam se  svih tehnoških postupaka i nisam čuo za druge ekološke  mjere osim onih predviđenih Integrisanom dozvolom’’ kazao je Šestović. On je istakao da je ranije više puta ispuštana voda  u Vezišnicu i Ćehotinu ali da to nije izazivalo pomor ribe. Šestović je negirao krivicu i ukazao da će pokrenuti pitanje odgovornosti nestručnih vještaka. Okrivljeni Ratomir Debeljević je negirao krivicu i istakao da su drenažni ventili otvoreni kako bi se izbjegla havarija većih razmjera. On je kazao da je nalog za ispuštanje vode dobio od Dragana Babića. Debeljević je potvrdio da je voda i ranije ispuštana bez posledica. Debeljević je kazao da je više puta vidio ovce koje piju otpadnu vodu bez posledica.

Okrivljeni Dragan Babić je negirao krivicu i potvrdio da je dao savjet Debeljeviću da se otvore drenažni ventili kako bi se izbjegle nesagledive štete koje bi izazvalo preljevanje vode sa brane Maljevac. Babić je kazao da nema alternative za ispuštanje ocjedne vode. Po njegovim riječima Integrisana dozvola ne predviđa prečišćavanje otpadnih voda do 2023. godine. ‘’Nikada nisam posumnjao da procijedna voda negativno da utiče negativno na životnu sredinu.’’ Naveo je Babić .

Okrivljeni Slavko Vukašinović se izjasnio da nije kriv i da će se sam braniti bez advokata. Vukašinović je odbacio mogućnost da je TE uzrokovala pomor ribe. Po njegovim riječima TE  od svog osnivanja ispušta otpadne vode u Paleški potok dalje u Vezišnicu i Ćehotinu. Vukašinović je najavio da će kao akcionar tužiti EPCG jer je nepotrebno isplatila oštetu od 340 hiljada evra SRK ‘’Lipljen’’.

Pravni zastupnici TE Pljevlja kao okrivljenog pravnog lica su odbacili krivicu i istakli da će se dokazati da nisu mogli ugroziti životnu sredinu kako ih tereti tužilaštvo. Nastavak suđenja je zakazan za 22. januar 2020. godine.

O Milivoje Irić

Pročitajte i

UP: Rasvijetljeno podmetanje požara u Pljevljima na štetu člana organizovane kriminalne grupe

Službenici Sektora za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije su sa službenicima Centra bezbjednosti Pljevlja,radeći …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *