Naslovna / Vijesti / Ekonomija / Avdović: Nikad bliže do realizacije projekta toplifikacije

Avdović: Nikad bliže do realizacije projekta toplifikacije

Gostujući u Jutarnjem programu RTPV, potpresjednik opštine Pljevlja, Mervan Avdović kazao je da projekat toplifikacije pljevaljske opštine nikad nije bio bliže realizaciji i da očekuje da će opština uz pomoć Vlade Crne Gore i Elektoprivrede uspješno riješiti ovaj projekat.

„Sada je priča puno ozbiljnija. Što se tiče Pljevljaka, ja mislim da nije kasno jer mi nastavljamo da živimo ovde i što se tiče Vlade Crne Gore i Elekroprivrede koji će nam pomoći.

Oni su veoma odlučni da se toplifikacija u Pljevljima sprovede, a i sami znamo da imamo aktivnosti po ulasku u Evropsku uniju, a poglavlje 27 je poglavlje Ekologija i zaštita životne sredine, istakao je Avdović.

U razgovoru, Avdović je naveo da je formirana radna grupa od eminentnih stručnjaka, na čelu sa predsjednikom opštine Pljevlja, Igorom Golubovićem za implementaciju daljinskog grijanja i zagađenja vazduha u Pljevljima.

Kao rezultat rada grupe, raspisan je i tender za izbor stručnog konsultanta.

„Ovaj tim ima zadatak da da svoj doprinos toplifikaciji u onoj mjeri koja je potrebna od strane Pljevalja i mi smo raspisali tender za stručnog konsultanta.

Taj tender je otvoren i njegova vrijednost je 50.000 evra. Tenderom se traži preduzeće koje ima stručnjake u oblasti, elektronike, elektrotehnike i naravno inžinjer građevine. Potrebno je preduzeće koje ima reference u Crnoj Gori i bodovanje, odnosno izbor biće na jedan neuobičajen, ali zakonski način da ćemo 70 % bodovati minimalnu cijenu, a 30% reference“, kazao je on.

Na pitanje u kojoj će mjeri toplifikacija uticati na smanjenje aero zagađenja, Avdović je kazao da je nemoguće procijeniti, ali je siguran da će toplifikacija riješiti zagađenje koje dolazi od velikog broja individulnih ložišta u našem gradu.

„Teško je odrediti koji je procenat zagađenja trenutno, a koji će se procenat zagađenja smanjiti. Teško je odrediti koliko je zagađenje od strane individualnih ložišta, od samog Rudnika, Termoelektrane, ali siguran sam da toplifikacija može riješiti zagađenje od strane individualnih ložišta“ rekao je potpredsjednik opštine.

Na kraju razgora, Avdović kazao je da se nada da će opština zajedničkim snagama uspjeti da privede kraju rad na projektu toplifikacije i da će javnost biti obaviještena o svim potezima i planovima u vezi sa projektom.

O Ana Dragaš

Pročitajte i

Zbog neplaćenih računa EPCG gasila struju kod 24.676 potrošača

Veliki broj kupaca žali se državnoj Elektroprivredi (EPCG) zbog problema sa računima za struju i …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *