Naslovna / Vijesti / Društvo / Distribuirano dodatnih 3.000 doza vakcina protiv gripa

Distribuirano dodatnih 3.000 doza vakcina protiv gripa

Ove godine bilježi se porast broja vakcinisanih protiv virusa gripa od 46 odsto u odnosu na prethodnu godinu, te je zbog najvećeg odziva na imunizaciju u proteklih nekoliko godina, naručeno i distribuirano dodatnih 3.000 doza vakcina protiv gripa, saopšteno je Dnevnim novinama iz Instituta za javno zdravlje (IJZ).

Prema unaprijed definisanom planu za ovu sezonu virusa gripa bilo je obezbijeđeno 22.700 pojedinačnih doza vakcina. S obzirom da je ove godine odziv građana na vakcinaciju protiv sezonskog gripa najveći u posljednjih nekoliko godina (porast od 46 odsto u odnosu na prethodnu godinu), te da su do sada u većini domova zdravlja vakcinisane gotovo sve osobe predviđene za vakcinaciju, uspješno je nabavljeno i distribuirano dodatnih 3.000 doza vakcina kako bi se vakcinacija obezbijedila osobama koje su u povećanom riziku od komplikacija i obolijevanja od gripa, a koje vakcinu još uvijek nisu stigle da prime”, naveli su iz IJZ.

Pojava gripa je u regionu izazvala paniku, naročito u Hrvatskoj gdje epidemiolozi procjenjuju da je u od virusa influence oboljelo čak 3.000 ljudi. Ipak, laboratorijski je potvrđeno 270 oboljelih od gripa tipa A H1N1, dok su u Srbiji potvrđena dva tipa virusa influence: A(H3) i tip B.

Kako ističu iz Instituta za javno zdravlje, u Crnoj Gori u ovoj sezoni nadzora na gripom, do 19. decembra, registrovana su dva laboratorijski potvrđena slučaja obolijevanja od virusa gripa, a u oba analizirana uzorka potvrđeno je prisustvo virusa influence tipa B.

Tip B je jedan od tipova virusa influence, koji se svake godine nalazi u cirkulaciji u manjoj ili većoj mjeri. Od sezone do sezone, udio tipova virusa gripa je različit, a može varirati među regionima i državama. I ove godine na osnovu dostupnih podataka Evropskog centra za kontrolu i prevenciju bolesti, širom evropskog regiona, zavisno od države do države, registruju se slučajevi obolijevanja od oba tipa virusa influence”, kazali su iz Instituta.

Kako objašnjavaju, grip, bilo da je izazvan tipom A ili tipom B virusa, predstavlja akutno zarazno oboljenje sistema organa za disanje.

“Simptomi ovog oboljenja mogu varirati, od veoma blagih, do umjerenih i težih. Ukoliko se grip ispolji u tipičnoj kliničkoj formi javljaju se: curenje iz nosa, suzenje očiju, kijavica, kašalj, opšti simptomi u vidu povišene tjelesne temperature, malaksalosti, bolova u mišićima. Ono što grip može činiti posebno teškim je pojava komplikacija kao što su: sinusitisi, bronhitisi, upale pluća koje mogu biti primarne virusne, ili sekundarne bakterijske. U većem riziku od razvoja teže kliničke slike praćene kompikacijama su osobe sa hroničnim oboljenjima, trudnice, mala djeca i stare osobe”, napominju iz Instituta.

Kako podsjećaju, najbolja preventivna mjera protiv gripa je vakcinacija.

Izvor: CdM

O RTPV

Pročitajte i

Programska šema za ponedjeljak, 21. 9. 2020.

  PONEDJELJAK 21.9.2020.     7,00-7,40 Muzički program     7,40-7,50 Pljevljа u slici- repriza …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *