Naslovna / Vijesti / Kultura / Prezentacija dva projekta u Zavičajnom muzeju

Prezentacija dva projekta u Zavičajnom muzeju

Zavičajni muzej Pljevlja organizuje prezentaciju dva projekta u prostorijama Muzeja u Domu kulture 25.12.2019. godine u 19 časova.

Prema riječima direktora Zavičajnog muzeja Branka Banovića, prvi projekat se odnosi na izložbu najnovijih rezultata arheoloških istraživanja koje je u protekle tri godine radio Centar za konzervaciju i arheologiju. Posebno će biti izloženi rezultati istraživanja iz 2019. godine jer su rezurtirala vrijednim nalazima.

Banović ističe da je izložba značajna jer pokazuje da se radi o kontinuitetu istraživanja na samom lokalitetu koja će biti nastavljena u narednom periodu.

Drugi projekat je prezentacija aplikacije koja se odnosi na rimsko nasleđe koju je radila profesorica sa Elektrotehničkog fakulteta u Sarajevu Selma Rizvić u saradnji sa kolegama iz Sarajeva, Srbije, Crne Gore i Albanije.

Aplikacija  pokušava da na jedan multimedijalan način upotrebom naočara za virtuelnu realnost osvjetli samu prošlost i kako su izgledali rimski lokaliteti na Balkanu. Izabrana su četiri lokaliteta: u Srbiji, Sarajevu, Draču i u Municipijumu S u Pljevljima. Aplikacija – kaže Banović govori o planovima Zavičajnog muzeja u smislu savremenih kreativnih industrija. Pokušava da razvije određene projekte i da u budućnosti na taj način pokuša učiniti dostupnim  atraktivnim medijima naučna saznanja o lokalitetu i prošlosti Municipijuma.

O Vesna Tanjević

Pročitajte i

Ministarstvo kulture podržalo Opštinu Pljevlja sa 12.000,00 eura za realizaciju 4 projekta iz oblasti kulturno – umjetničkog stvaralaštva

U cilju podsticaja i podrške razvoju kulture kroz programe sufinansiranja projekata iz oblasti kulturno umjetničkog …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *