Naslovna / Vijesti / Društvo / Nebilet više ne može da se kupi bez recepta

Nebilet više ne može da se kupi bez recepta

Pacijenti više neće moći bez recepta da kupe lijek za pritisak nebilet, što su do sada mogli, već će morati da imaju recept, piše Pobjeda.

Kako je tom listu saopšteno iz Uprave za inspekcijske poslove, farmaceuti ubuduće neće smjeti da izdaju lijek bez recepta, ako je na pakovanju istaknuto da je obavezno da ga prepiše ljekar.

Nekoliko građana požalilo se prethodnih dana njihovoj redakciji da u apotekama nijesu mogli da kupe lijek za pritisak nebilet, već su im farmaceuti tražili recept.

“To je nečuveno. Ovaj lijek mi odgovara i koristim ga godinama, sad odjednom moram svakog mjeseca u sred sezone gripa da čekam u domu zdravlja, kako bih od izabranog doktora dobio recept za lijek koji sam ranije dobijao bez problema. Ne vidim poentu, sem što žele da zakomplikuju ionako komplikovane procedure u crnogorskom zdravstvu”, ispričao je ogorčeno jedan od čitalaca Pobjede.

Iz Uprave za inspekcijske poslove Pobjedi je saopšteno da “shodno Zakonu o ljekovima i Zakonu o apotekarskoj djelatnosti svi ljekovi čiji je režim izdavanja na recept (kod kojih je na spoljašnjem pakovanju lijeka naznačeno, da se lijek izdaje samo na ljekarski recept) ne mogu se izdavati ili prodavati bez ljekarskog recepta”.

Kako su naveli, u proteklih tri mjeseca zdravstveni inspektori su prilikom nadzora u apotekama, utvrdili 10 nepravilnosti po Zakonu o apotekarskoj djelatnosti.

“Nepravilnosti su se odnosile na izdavanje ljekova mimo režima izdavanja, što znači izdavanje ljekova bez ljekarakog recepta, kao i na to da inspektor nije zatekao farmaceuta na radnom mjestu u momentu vršenja inspekcijskog nadzora”, piše u odgovorima Uprave za inspekcijske poslove.

Direktor Fonda za zdravstveno osiguranje Sead Čirgić za Pobjedu je rekao da je prema Zakonu o ljekovima strogo zabranjeno izdavanje lijeka bez recepta.

“To nije ništa novo, farmaceuti su u posljednje vrijeme vjerovatno oprezniji zbog inspekcije, pa ne prodaju više lijek bez recepta. Oni ljekovi koji imaju režim recepta jednostavno se ne smiju prodavati, odnosno samo se mogu izdavati na recept”, pojasnio je Čirgić.

Izvor: Pobjeda

O RTPV

Pročitajte i

Lokalne samouprave, Uprava policije i Uprava za inspekcijske poslove dogovorile koordinirane kontrole poštovanja epidemioloških mjera

Nadležni organi u lokalnim samoupravama će zajedno sa Upravom policije i Upravom za inspekcijske poslove …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *