Naslovna / Vijesti / Društvo / Veše od hiljadu pravoslavnih vjernika na molebanu i litiji

Veše od hiljadu pravoslavnih vjernika na molebanu i litiji

Povodom usvajanja novog Zakona o slobodi vjeroispovjesti u 18 časova služen je moleban Presvetoj Bogorodici u Crkvi Svete Petke u Pljevljima i Hramu Svetog Georgija na Gukama. Nakon odsluženog Molebana po blagoslovu sveštenstva Crkve, krenula je litija od crkve Svete Petke do hrama Svetog Georgija na Gukama.

Više od hiljadu pravoslavnih vjernika okupilo se večeras 18 časova ispred crkve Svete Petke nakon čega je služen moleban u Crkvi. Veliki broj vjernika nije mogao da uđe u hram. Moleban su služili protojerej stavrofor Borivoje Pantić i protojerej stavrofor Lazar Veljančić. Poslije molebana krenula je litija Tršovom ulicom i Ulicom kralja Petra Prvog do zgrade opštine Pljevlja. Tu su sačekali litiju koja je krenula iz Hrama Svetog Georgija na Gukama, gdje je takođe služen moleban. Ispred Opštine Pljevlja pročitana je poslanica Patrijarha Varnave Rosića. Poslanicu je pročitao Uroš Gazdić.

Ono što je najvažnije sve je proteklo bez najmanjeg incidenta, a okolne ulice i samu litiju obezbjeđivala je policija. Iz Crkvene opština Pljevlja saopšteno je da će se Moleban Presvetoj Bogorodici služiti svakog dana u 18 časova u Manastiru Sveta Trojica, Crkvi Svete Petke i u Hramu Svetog Velikomučenika Georgija. Pritom će svaka dva sata, zbog usvajanja novog Zakona o slobodi vjeroispovjesti zvoniti za upokojena zvona u svim pravoslavnim hramovima.

O Milo Džaković

Pročitajte i

Na koronavirus pozitivno još 212, četiri slučaja u Pljevljima

Laboratorije Instituta za javno zdravlje su od posljednjeg presjeka završile PCR analizu 857 uzorka na …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *