Naslovna / Vijesti / Ekonomija / Prerada mlijeka na gazdinstvima podržana sa 1,8 miliona eura

Prerada mlijeka na gazdinstvima podržana sa 1,8 miliona eura

Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja, u skladu sa Agrobudžetom definisanim rokovima, tokom 2019. godine isplatilo je proizvođačima mlijeka 1.778.984 eura podrške za mlijeko prerađeno na gazdinstvima.

Kako je saopšteno iz tog resora, za premiju u 2019. godini prijavilo se ukupno 1.537 poljoprivrednih gazdinstava.

“Ova gazdinstva prijavila su proizvodnju od 31,2 miliona litara mlijeka, od kojeg je proizvedeno 3.727 tona sira i 12 tona kajmaka. Prema dostavljenim dokazima o plasmanu proizvoda, na tržište je plasirano preko 90 odsto proizvedenih mliječnih proizvoda”, ističu u Ministarstvu poljoprivrede i ruralnog razvoja.

Dodaju da je više od 80 odsto iznosa podrške, odnosno skoro milion i po eura, isplaćeno za 1.322 poljoprivredna gazdinstva iz opština sa sjevera Crne Gore.

“Podrška preradi mlijeka na gazdinstvu realizuje se od 2017. godine. Cilj mjere za podršku preradi mlijeka na gazdinstvu je podizanje konkurentnosti domaćih tradicionalnih mliječnih proizvoda, uvođenje standarda bezbjednosti hrane na gazdinstvima na kojima se vrši prerada primarnih proizvoda i ukrupnjivanje poljoprivrednih gazdinstava za proizvodnju mlijeka”, navode u Ministarstvu.

Naglašavaju da se poslije tri godine realizacije mjere može zaključiti da su efekti te mjere višestruki, da je broj korisnika podrške povećan sa 278 tokom 2017. godine na 1.537. za 2019. godinu, kao i da je registrovano više od 1.900 gazdinstava koja prerađuju mlijeko na sopstvenom gazdinstvu.

“Realizacijom ove mjere u sistem podrške uvedeno je preko 31 milion litara mlijeka. Zajedno sa mlijekom otkupljenim od strane mljekara i sirara u sistemu otkupa, u sistemu podrške uključeno je 60 miliona litara mlijeka. Gazdinstvima na kojima se proizvode sir i kajmak omogućeno je da njihov proizvod bude cjenovno i kvalitetom konkurentniji. Prema dostavljenim dokazima o plasmanu proizvoda na tržište zaključuje se da je na tržište plasirano preko 90 odsto mliječnih proizvoda proizvedenih na gazdinstvima”, zaključuju u Ministarstvu.

Izvor: CdM

O RTPV

Pročitajte i

Za dvije godine Crna Gora će imati 5G mrežu

Najvažnijii izazovi koji očekuju Agenciju za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost (EKIP) u narednom četvorogodišnjem …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *