Naslovna / Vijesti / Ekonomija / Ministarstvo poljoprivrede obavještava poljoprivrednike: Najava novog IPARD javnog poziva za primarnu proizvodnju

Ministarstvo poljoprivrede obavještava poljoprivrednike: Najava novog IPARD javnog poziva za primarnu proizvodnju

Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja obavještava zainteresovane poljoprivredne proizvođače da je objavljivanje narednog, drugog po redu, javnog poziva za podršku primarnoj proizvodnji kroz IPARD program planirano za 18. februar 2020. godine.

Pravovremenom najavom, Ministarstvo omogućava poljoprivrednim proizvođačima da se u što većem broju, na vrijeme i kvalitetno pripreme za apliciranje na javni poziv kroz koji mogu dobiti bespovratnu podršku u iznosu i od 60 do 70 odsto investicije za unapređenje proizvodnje.

Iskustvo iz prethodno realizovanog, prvog IPARD javnog poziva za podršku primarnoj proizvodnji,  dobra je osnova za pripremu, kako proizvođača koji će se prvi put prijaviti, tako i onih koji nijesu uspjeli da ispune uslove prethodnog javnog poziva. Svima njima sugestija je da narednih skoro dva mjeseca iskoriste da pripreme projekte i počnu spremati potrebnu dokumentaciju, kako bi se uspješno prijavili i ugovorili podršku. Za sve informacije i savjete u tom cilju, predstavnici Ministarstva i savjetodavnih službi na raspolaganju su poljoprivrednim proizvođačima, a nakon objavljivanja javnog poziva biće organizovana i terenska info – kampanja za proizvođače iz svih opština.

Podsjećamo da se finansijska podrška za ovaj javni poziv sastoji se od 75% sredstava obezbijeđenih kroz Instrument pretpristupne pomoći za ruralni razvoj Evropske unije (IPARD), shodno Finansijskom sporazumu za IPARD II 2014-2020 i 25% nacionalnih sredstava obezbijeđenih od Vlade Crne Gore.

Kroz IPARD podršku za primarnu poljoprivrednu proizvodnju poljoprivredni proizvođači mogu konkurisati sa projektima, čiji prihvatljivi troškovi iznose od 10.000€ do 500.000€, sa bespovratnom podrškom do 60% prihvatljivih troškova. Za mlade farmere, ispod 40 godina, podrška je 65%, dok je za one koji realizuju investicije u planinskom području iznad 600 metara nadmorske visine podrška 70% prihvatljive investicije.

Kroz ovaj poziv IPARD sredstva mogu dobiti proizvođači iz sektora mlijeka, mesa, proizvodnje jaja, voća, povrća ratarstva (uključujući žitarice, gljive, pečurke, aromatično i ljekovito bilje), vinogradarstva, maslinarstva, pčelarstva i ribarstva.

Kroz prvi IPARD poiv ugovorene investicije od 17,3 miliona eura

Podsjećamo da je prvi IPARD javni poziv imao značajno interesovanje proizvođača. Ugovoreno je 245 projekata ukupne vrijednosti investicija u iznosu od 17,3 miliona eura, za šta je opredijeljena bespovratna podrška u iznosu od 9,5 miliona eura. Realizacija ovih investicija je u toku.

Ugovorena je nabaka 185 traktora i oko 200 komada različite priključne mehanizacije. Izgradiće se ili rekonstruisati 43 objekta, 11 plastenika i 13 objekata za smještaj stoke. Planirano je podizanje ili rekonstruisanje 10 zasada iz sektora voćarstva ili vinogradarstva.

Nakon objavljivanja drugog javnog poziva za podršku primarnoj proizvodnji kompletna dokumentacija biće dostupna na internet stranici za IPARD program – www.ipard.gov.me. Obrasci će se moći preuzeti i u kancelarijama Odjeljenja za savjetodavne poslove u oblasti stočarstva i u biljnoj proizvodnji.

O RTPV

Pročitajte i

Za dvije godine Crna Gora će imati 5G mrežu

Najvažnijii izazovi koji očekuju Agenciju za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost (EKIP) u narednom četvorogodišnjem …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *