Naslovna / Vijesti / Društvo / Zeković: Prešla se granica normalnog i prihvatljivog izražavanja protesta

Zeković: Prešla se granica normalnog i prihvatljivog izražavanja protesta

Savjet za građansku kontrolu rada policije smatra da građani ne treba da su suočavaju sa bilo kakvim ograničenjima svog prava na slobodu mirnog okupljanja, uključujući i kritički sadržaj i poruke prema vlastima, kazao je CdM-u predsjednik Savjeta Aleksandar Saša Zeković.

Savjet podsjeća da je shodno međunarodnim i domaćim standardima pravo na mirno okupljanje garantovano samo dok je okupljanje mirno.

“Nasilničke namjere se ne mogu podvesti pod garantovanim standradima ljudskih prava i pravom na mirno okupljanje. Kada skupovi postanu nasilni i kada to postane neophodno policija ima obavezu da upotrijebi i primijeni silu kako bi se osigurao javni red i mir i vladavina prava”, ističe Zeković.

Kako je naglasio, poštujući međunarodne standarde Uprava policije je omogućila i neprijavljene mirne skupove prihvatajući da su spontani iako su neki od njih javno pripremani i najavljeni od strane osoba poznatog identiteta.

Savjet ukazuje da se nekoliko dana nakon usvajanja zakona zbog kojeg se protestvuje više ne može govoriti o prilikama koje se nijesu mogle predvidjeti.

“Zato potenciramo važnost prijavljivanja svih daljih javnih okupljanja.Prijava daljih okupljanja omogućiće kvalitetniju komunikaciju organizatora i policije i unaprijediti njihovu međusobnu odgovornost .

Savjet ukazuje da se službenici policije moraju uzdržati od upotrebe prekomjerne sile i neselektivne upotrebe sile, da treba praviti razliku između nasilnih i mirnih demonstranata i novinara koji izvještavaju sa lica mjesta.

“Savjet najstrožije osuđuje napade na policisjke službenike”, ističe Zeković za CdM.

Izvor: CdM

O RTPV

Pročitajte i

Сјутра искључења струје на великом дијелу градског и сеоског подручја

Из Црногорског електродистрибутивног система смо обавијештени да ће због радова на електро мрежи сјутра 22.9.2020.године …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *