Naslovna / Vijesti / Društvo / Masovan peti protest

Masovan peti protest

Peti moleban okupio je veliki broj vjernika koji su izrazili neslaganje sa Zakonom o slobodi vjeroispovjeti. Moleban je održan u Crkvi Svete Petke, nakon molebana krenula je litija ulicama grada. Prije polaska litije sveštenici su pozvali na dostojanstveno ponašanje koje je bilo po njihovim riječima odlika prethodnih litija.

Ulicama 1. decembra, Mila Peruničića i Kralja Petra prvog litija je došla do opštine Pljevlja. Na raskrsnici ispred zgrade Opštine student Mirko Stojkanović pročitao je Saopštenje Pljevaljskog odbora za odbranu svetinja. U saopštenju se  navodi ,,Draga braćo i sestre, gospodo pljevaljska, prijatelji, obradovani smo slogom i dostojanstvom koje ovih dana projavljujemo kao narod okupljajući se i učestvujući u Molebanu i litijskoj šetnji ulicama našeg grada. Probuđena srca i savjest naših Pljevljaka koji u sve većem broju bez straha izlaze u susret našoj Crkvi, najveća su snaga ovog naroda. Ovih dana pojedini, ne znajući šta je Crkva, pozivaju nas da se vratimo u hramove. Gdje da se vratimo, kad nam ih oduzimaju i tjeraju nas na ulicu?!’’ U saopštenju  su vjernici pozvani da se izbjegne bilo kakav incident i da jedini slogan bude ,,Ne damo svetinje‘’.

Odbor se obratio i LJE Radio televizija Pljevlja ‘’Obraćamo se i lokalnoj TV Pljevlja da za naša okupljanja izdvoje poseban termin, pored redovnog informativnog izvještavanja, čime će pokazati svoju dobru volju prema Pljevljacima koji u nezapamćenom broju izlaze na ulice.’’ kaže se u saopštenju. Sveštenik Borivoje Pantić pozvao je predsjednika opštine i lokalne direktore i funkcionere da se pridruže vjernicima. Pantić je vjernike pozvao da sjutra dođu sa ikonama i svijećama.

O Milivoje Irić

Pročitajte i

Epidemiolog Laušević: Uz odgovornost svih do bezbjednih škola

Epidemiološka situacija može se kontrolisati samo ukoliko najmanje 95 odsto populacije poštuje propisane protiv epidemijske …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *