Naslovna / Vijesti / Društvo / Vladika Atanasije predvodio litiju

Vladika Atanasije predvodio litiju

Šesti dan uzastopno vjernici su Pljevljima protestvovali protiv Zakona o slobodi vjeroispovjesti. Nakon molebana u Crkvi Svete Petke  vjernicima se obratio vladika Atanasije ”Što iz hrama izađe treba da je hrama dostojno” kazao je on i zatražio dostojanstveno ponašanje u litiji.

Sa ikonama i svijećama u rukama prevođeni vladikom Atanasijem građani su formirali do sada najveću kolonu. Litija je ustaljenim pravcem kretanja došla do zgrade opštine gdje pročitan je proglas Odbora za obranu svetinja.

U proglasu se Odbor zahvalio građanima Pljevalja na dostojanstvenoj odbrani crkve i njene imovine. ”Put kojim smo krenuli u odbranu svetinja je naše zavještanje svojim precima i potomcima. Vlastima otvoreno i nedvosmisleno poručujemo da ni u jednom momentu ne pomisle da ćemo odstupiti sa ovog svetog puta, da se urazume, povuku sporni zakon i dozvole nam da u miru i bratskoj slozi i ljubavi proslavimo rođenje Bogomladenca Hrista. Naša borba za svoja elementarna ljudska prava nije uperena ni protiv koga, osim protiv nepravde! Posebno se zahvaljujemo našoj braći islamske vjeroispovijesti koji nas iz dana u dan podržavaju u sve većem broju i tako pokazuju na djelu vjekovnu tradiciju suživota naroda dvije vjere u našem gradu. Odbor za odbranu svetinja poziva predsjednika Opštine Pljevlja Igora Golubovića da izađe u Litiju sa svojim narodom i da tako javno pokaže da je u ovim teškim vremenima uz svoj narod i uz svoju Crkvu“ navedeno je  u proglasu.

Vladika Atanasije je izrazio divljenje i zahvalnost okupljenjenim vjernicima. ”Svi mi sabrani ovde smo sabrani na dobrome putujer je to put Hristov. Ljudi se često kolebaju ili iz svoga neznanja ili straha ili zbog zamki đavolskih kojim putem da idu. Put Hristov je put siguran, to je put pobjednika. Ovo je put koji traje u vječnost, svi drugi putevi su prolazni, propadljivi. Mi ne možemo odustati od ovoga puta, ovo je put od kojeg se ne odustaje. Želimo da idući ovim putem damo do znanja da smo na putu svojih predaka, da smo u zajednici svih svetih. Vidite kako je ovaj put uspeo da okupi ono što je najčestije i najbolje u Pljevljima i okolini. Ono što je najbolje i najčestitije ide ovim putem jer je ovo put humanosti, čovječnosti, put pravde. Želimo da jasno damo do znanja da ono što je najbolje u našem narodu njemu i pripada i da se ne može od crkve oduzeti ništa,” kazao je vladika Atanasije.

O Milivoje Irić

Pročitajte i

Lokalne samouprave, Uprava policije i Uprava za inspekcijske poslove dogovorile koordinirane kontrole poštovanja epidemioloških mjera

Nadležni organi u lokalnim samoupravama će zajedno sa Upravom policije i Upravom za inspekcijske poslove …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *