Naslovna / Vijesti / Društvo / Brojni građani u sedmoj litiji

Brojni građani u sedmoj litiji

Više hiljada građana Pljevalja svoje nezadovoljstvo Zakonom o slobodi vjeroispvjeti iskazalo je  sedmom litijom ulica grada. Litiju je predvodio Episkop mileševski Atanasije. Ispred opštine Pljevlja vjernicima se obratio protojerej stavrofor Radomir Nikčević.

”Čvrsto stojimo uz naše episkope, svi smo jednomisleni jedinstveni, svi smo danas jedan vojnik onaj koji čuva svoju vjeru. Svi zajedno smo jedan i jedini, i Hristos je sa nama. Nema toga ko će uspjeti da razbije jedinstvo našeg naroda, jedinstvo našega sveštenstva. Ono što govori mitropolt na Cetinju to govori vladika mileševski u Mileševi, to govori vladika budimljansko nikšićki u Beranama, to govori vladika Dimitrije u Trebinju. Oni nam kažu Ne damo svetinje! Moraćete živote da nam uzmete” kazao je Nikčević.

Episkop mileševski Atanasije vjernicima se obratio iz porte Crkve Svete Petke. ”Blagodarimo Bogu što su sa nama večeras u ovom hramovnom sabranju sva braća naša ne samo iz Pljevalja, nego sa prostora cele Crne Gore, sa prostora cele eparhije mileševske, ovde su i braća iz Hercegovine. Neko je lepo rekao da sada kroz ove događaje, molitvene litije Crna Gora doživljava svoj najbolji preobražaj, duhovni preobražaj i to je nada za budućnost celoga ovoga prostora. Dok smo išli ovim ulicama Pljevalja razmišljah o tome kako svakoj generaciji Bog daje neku posebnu šansu da se iskaže, da svoj doprinos istoriji. Naši sveti preci sagradiše ove hramove. Neki se posvetiše molitvama i časne svete mošti nam ostaviše a našoj generaciji data je ne manja uloga. Da svetinje koje oni sa ljubavlju trudom i umjećem sagradiše da ih mi odbranimo.” kazao je Episkop mileševski Atanasije.

Preci ih stvoriše a mi da ih sačuvamo i prinesemo Gospodu i to da Gospod primi od nas kao naš prinos njemu ”zaključio je Episkop  mileševski Atanasije.

O Milivoje Irić

Pročitajte i

Potpisani ugovori za osam sportskih naknada

U skladu sa Zakonom o sportu i Odlukom o finansiranju sporta, Sekretarijat za društvene djelatnosti …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *