Naslovna / Vijesti / Društvo / Kvalitet vazduha u novembru bio mnogo bolji nego oktobru

Kvalitet vazduha u novembru bio mnogo bolji nego oktobru

Rezultati sa mjerne stanice u Gagovića imanju, validirani od Centra za ekotoksikološka ispitivanja pokazali su da je vazduh u Pljevljima u novembru bio mnogo kvalitetniji nego u oktobru. Jedino su PM 10 čestice bile u prekoračenju ,13 puta.

Agencija za zaštitu prirode и životne sredine na svom sajtu objavila je rezultate mjerenja kvaliteta vazduha u novembru 2019. godine. Što se tiče kvaliteta vazduha u Pljevljima mnogo je bolji nego u oktobru i znatno kvalitetniji nego u novembru prošle godine.

Trinaest srednjih dnevnih vrijednost suspendovanih čestica PM 10 tokom mjerenja u novembru su bile iznad propisane granične vrijednosti. U oktobru je to prekoračenje bilo 21 dan, a novembra 2018. godine 23 dana su PM 10 čestice bile  iznad propisane granične vrijednosti.

Srednje dnevne vrijednosti suspendovanih čestica PM 10 upoređene su sa propisanom graničnom vrijednošću (50 μg/m3), za srednju dnevnu vrijednost, koja se ne smije prekoračiti više od 35 puta u toku godine.

Za suspendovane čestice PM 2.5 su propisani standardi kvaliteta na godišnjem nivou.

Sve jednočasovne i srednje dnevne vrijednosti koncentracija sumpor dioksida su tokom mjerenja u novembru bile ispod propisane granične vrijednosti. Da potsjetimo , u septembru I oktobru koncentracije sumpor-dioksida su bile u prekoračenju, u septembr četiri a u oktobru 10 jednočasovnih srednjih vrijednosti koncentracije sumpor-dioksida su bile iznad propisanih graničnih vrijednosti.

Rezultati mjerenja sumpor dioksida su upoređeni sa propisanim graničnim vrijednostima za jednočasovnu srednju vrijednost (350 μg/m3) i srednju dnevnu vrijednost (125 μg/m3).

Sve izmjerenje jednočasovne srednje vrijednosti koncentracija azot dioksida su tokom mjerenja u novembru bile ispod propisane granične vrijednosti.

Maksimalne dnevne osmočasovne srednje vrijednosti ugljen monoksida su poređene sa propisanom graničnom vrijednošću za srednju godišnju vrijednost (10 mg/m3).

Sve maksimalne osmočasovne srednje vrijednosti koncentracija ugljen monoksida su tokom mjerenja u novembru bile ispod propisane granične vrijednosti.

Suspendovane čestice PM10 su analizirane na sadržaj olova, nikla, arsena, kadmijuma i benzo(a)pirena, polutanata za koje su propisani standardi kvaliteta vazduha na godišnjem nivou.

Tokom novembra, prekoračenja srednje dnevne koncentracije PM 10 čestica registrovana su najviše u Bijelom Polju 23 dana, zatim u Pljevljima 13 dana, Podgorici 6 dana i u Nikšiću 9 dana. Povećana je i srednja mjesečna koncentracija benzo(a)pirena u uzorcima PM 10 čestica.

O Vinka Gogić

Pročitajte i

Lokalne samouprave, Uprava policije i Uprava za inspekcijske poslove dogovorile koordinirane kontrole poštovanja epidemioloških mjera

Nadležni organi u lokalnim samoupravama će zajedno sa Upravom policije i Upravom za inspekcijske poslove …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *