Naslovna / Vijesti / Politika / Hibridne prijetnje Crnoj Gori sve veće

Hibridne prijetnje Crnoj Gori sve veće

Hibridne prijetnje Crnoj Gori iz dana u dan sve su veće posebno zbog činjenice da nam slijede izbori u ovoj godini, kazao je u razgovoru za Novu M ministar odbrane Predrag Bošković.

Bošković napominje da su posljednje dvije i po godine, koliko je Crna Gora članica NATO-a pokazale da se naša zemlja kreće ispravnim putem, te da je članstvo u Alijansi jedna od istorijskih odluka.

“Hibridne prijetnje su prisutne i ne staju. Ono što je činjenica jeste da se povećavaju iz dana u dan i povećavaće se kako se Crna Gora približava nekim krupnim odlukama, kao što su izbori na jesen iduće godine”, kaže Bošković.

No, upravo zbog toga Crna Gora je podigla nivo zaštite na mnogo viši nivo, kaze Bošković, dodajući da su se u prethodnom periodu dešavale maliciozne aktivnosti.

“Utvrdili smo prisutnosti tokom zadnjeg istraživanja, ali smo prepoznali da se sa time suočavamo i borimo na dnevnoj osnovi. Ono što je najvažnije jeste da je kampanja dezinformacija, koja je jedan od ključnih parametara hibridnog rata protiv Crne Gore, nešto sa čim se sada suočavamo i mislim da ćemo iz toga, kao i iz svih prethodnih bitaka, izaći kao pobjednici.

Upitan da li smo kadri da se odupremo širenju ruskog uticaja na Balkanu, Bošković kaže da smo se tome uduprli 2016. godine kada nam je svijest o tome bila na mnogo nižem nivou.

“Kapaciteti za borbu protiv toga bili su na mnogo nižem nivou, iako su se metode promijenile. Svaka aktivnost predsjednika države ili vlade se osporava i definiše na potpuno suprotan način. Dakle, sve ono što radimo ne valja. Upravo smo tu fokusirani da se suprotstavimo takvim malicioznim aktivnostima. Mislim da smo i te kako kadri da uspijemo i ovaj put”, jasan je Bošković.

Nedavno je održan Samit NATO-a u Londonu na kojem je obilježeno sedam decenija Alijanse. Bošković kaže da je ovaj događaj pokazao veliki nivo jedinstva, bez obzira što mnoge članice imaju različita mišljenja u vezi sa nekim globalnim temama.

“Siguran sam da će NATO uspostaviti ono što je neophodno, a to je mir, stabilnost i bezbjednost, ne samo u Evropi, već mnogo šire u svijetu.

Izvor: Dnevne novine / Nova M

O RTPV

Pročitajte i

Saopštenje za javnost povodom šovinističkih poruka u Pljevljima

Povodom šovinističkih poruka usmjerenih protiv naših sugrađana – pripradnika manjinskih naroda i drugih manjinskih nacionalnih …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *