Naslovna / Vijesti / Društvo / Osmi dan protesta

Osmi dan protesta

Vjernici okupljeni na Molebanu u  Crkvi Svete Petke krenuli su osmi put u litiji i tako izrazili svoje neslaganje sa Zakonom o slobodi vjeroispovjesti.

Litija je stala ispred opštine Pljevlja, dr Dario Vraneš pročitao je saopštenje Pljevaljskog odbora za zaštitu svetinja. ‘’Našim molitvenim litijama pokazujemo svoje dostojanstvo, gospodstvenost i istinsku pravdoljubivost. Okupljajući se svako veče u sve većem broju koji Pljevlja ne pamte, mi pokazujemo svoje neslaganje sa bezakonjem koje nam je nametnuto „zakonom topuza“, ali i spremnost da štitimo prava svih, bez obzira na političku, vjersku ili ideološku pripadnost. Očuvati jedinstvo i mir naša je sveta dužnost i zato se obraćamo svima da u ovim važnim danima sačuvaju pribranost! Pozivamo pripadnike policije na uzdržanost prema sugrađanima koji se sa djecom i porodicama okupljaju, ali i prema kamermanima i fotografima koji objektivom prate naše litije. Sa druge strane, pozivamo i sve one koji se okupljaju da se uzdrže od bilo kakve provokacije upućene pripadnicima policije, bilo koje političke partije ili, ne daj Bože, prema pripadnicima drugih vjerskih zajednica, našoj braći. Za eventualne incidente uprkos našem saopštenju, odgovornim ćemo smatrati isključivo režim koji je ovim nakaznim Zakonom produbio podjele u Crnoj Gori.‘’ kazao je Vraneš.

Odbor je zatražio od predsjednika Skupštine opštine Pljevlja, Dragiše Sokića, da sazove vanrednu sjednicu Skupštine opštine na kojoj će se razmatrati zahtjev Građanske inicijative i gdje će svi odbornici dobiti priliku da se izjasne po pitanju ovog zakona.

Pismo Pljevljaka iz dijaspore pročitao je Milan Bajčeta. ‘’Želimo da odbranimo vjeru i hramove koji su  sastavni dio naše kulture. Naša vjera je značajno formirala našu kulturu, naučila nas da širimo ljubav mir i slogu. Nama koji živimo van Crne Gore najljepše uspomene vezane su za praznike koje smo naučili pod okriljem naše crkve,‘’ kaže se u obraćanju Pljevljaka iz dijaspore.

Litija je završena kod Crkve Svete Petke gdje je pročitana pjesma ‘’Pljevaljska litija‘’ pjesnika Milenka Šarca.

O Milivoje Irić

Pročitajte i

Programska šema za srijedu, 23. 9. 2020.

  SRIJEDA 23.9.2020.     7,00-7,40 AUTO SHOP“- repriza   Strana produkcija 7,40-7,50 Pljevlja u …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *