Naslovna / Vijesti / Politika / SPC se distancira od DF-a: Protesti dva puta sedmično, bez političkuh zahtjeva

SPC se distancira od DF-a: Protesti dva puta sedmično, bez političkuh zahtjeva

Protesti dva puta sedmično, nema političkih zahtjeva.

Nakon trodnevnog proslavljanja Božića, Crkva će dva puta sedmično četvrtkom i nedjeljom uveče organizovati protestna, mirna i nenasilna okupljanja, saopšteno je Danu iz Episkopskog savjeta Srpske pravoslavne crkve (SPC) u Crnoj Gori. Apeluju na građane da istraju u protestima za svoja građanska i vjerska prava ako vlast, kako navode, nastavi s dosadašnjom jednostranošću i dok ne stave van snage sporni Zakon o slobodi vjeroispovijesti ili ne donesu bolji.

“Od kada se, ako Bog da, navrši trodnevno proslavljanje Roždestva Hristovog, pa u narednim danima, Crkva će organizovati protestna okupljanja, mirna, molitvena i nenasilna dva puta sedmično. Četvrtkom i nedjeljom uveče, u terminu u kom su se i do sada odvijali, poslije večernje službe i molebana, u mjesnim hramovima. Sadržaj protestnih poruka, i putanju molitvenih litija odrediće narod i mjesno sveštenstvo uz blagoslov eparhijskih arhijereja. Ono što je sada jasno dok god traju pomenuta sabranja, njihove poruke moraju ostati rasterećene bilo kakve politizacije, strančarenja, pa i bilo kog oblika nacionalizma, ili kakve god zemaljske ideologije, koja nema veze za jevanđelskom blagom vijesti. A sve u skladu sa preporukama Svetog arhijerejskog Sinoda Srpske pravoslavne crkve od 4. januara 2020. godine”, navodi se u saopštenju arhiepiskopa cetinjskog i mitropolita Amfilohija, episkopa budimljansko-nikšićkog, mileševskog, zahumsko-hercegovačkog, dioklijskog i umirovljenog zahumsko hercegovačkog Joanikija, Atanasija, Dimitrija, Metodija i Atanasija, koje je dostavljeno Danu.

Pozvali su vjerni narod da sa sveštenstvom Crkve istraje u svojim mirnim i molitvenim protestima, u borbi za slobodu i prava pravoslavnih vjernika u Crnoj Gori.

“Srpska pravoslavna crkva (SPC) se distancira od izjava opozicionih lidera da cilj prostesta nije povlačenje Zakona o slobodi vjeroispovijesti”, poručio je rektor Cetinjske bogoslovije Gojko Perović, ističući da je to jedini zahtjev koji ima.

“Nikakva tehnička vlada, nikakvi politički ciljevi ne mogu se vezati za proteste i molitvene skupove vjernika”, kazao je Perović za TV Prva.

Političari, smatra Perović, imaju legitiman prostor da tragaju za svojim ciljevima, nevezano za proteste koje organizuje SPC.

Odgovorajući na pitanje kako će se SPC postaviti s obzirom na to da se praktično našla u poziciji između dvije vatre (s jedne strane je insistiranje države da se sprovede zakon, a sa druge opozicija koja u protestima vidi vlastite ciljeve), Perović tvrdi da Crkvu interesuje samo jedno.

“Crkva će skupom svojih vjernika insistirati da se Zakon o slobodi vjeroispovijesti ili povuče ili ispravi. Sve ostalo nas ne interesuje. Da li će Vlada biti spremna na dijalog, da li će se opozicija uključiti da pomogne taj dijalog to su stvari na koje ne utičemo”, poručio je Perović, dodajući da je Crkva preuzela odgovornost za skupove koje organizuju.

Izjava Perovića uslijedila je nakon što je jedan od lidera DF-a Andrija Mandić kazao prekjuče za TV Prva da cilj protesta nije da se povuče Zakon o slobodi vjeroispovijesti, već da se formira prelazna vlada.

Izvor: Dan

O RTPV

Pročitajte i

Pogledajte koja partija je potrošila najviše novca za reklame na Fejsbuku

Političke partije i izborne liste potrošile su više od 77 hiljada eura za sponzorisanje njihovih …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *