Naslovna / Vijesti / Politika / CG se pokazala kao sigurna i bezbjedna država, evidentan pozitivan pristup Mitropolije

CG se pokazala kao sigurna i bezbjedna država, evidentan pozitivan pristup Mitropolije

Vijeće za nacionalnu bezbjednost na današnjoj sjednici upoznalo se sa informacijama Uprave policije i drugih državnih organa o aktivnostima koje su preduzimane radi osiguravanja stabilnog javnog reda i mira za vrijeme novogodišnjih i božićnih praznika, kao i o aktivnostima u vezi sa protestima povodom usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnog položaja vjerskih zajednica, a koji predstavlja savremeni pravni okvir za kulturnu i demokratsku emancipaciju crnogorskog društva.

Vijeće je konstatovalo da je za vrijeme praznika u Crnoj Gori boravio veliki broj turista, te da je više od šezdeset hiljada građana dočekalo i proslavilo Novu godinu na otvorenom prostoru, bez ijednog ozbiljnijeg incidenta.

Time se Crna Gora još jednom potvrdila kao bezbjedna zemlja za sve njene građane, odnosno sigurna i poželjna destinacija za sve veći broj turista.

Vijeće je detaljno analiziralo i tok okupljanja i protestnih šetnji u organizaciji Mitropolije crnogorsko-primorske u svim gradovima, u periodu od 26. decembra 2019. do 7. januara 2020. godine, kao i okolnosti i rizike koji su ih pratili, a mogli su usložiti bezbjednosne prilike u zemlji.

Vijeće ocjenjuje da su organizaciju i same protestne šetnje pratile snažna i negativna politička, i neprimjerena i agresivna medijska kampanja uz veliki broj dezinformacija i lažnih vijesti – sa cilljem uznemiravanja javnosti i građana, i podsticanja nereda i nestabilnosti.

Nosioci tih aktivnosti bili su iz zemlje, ali i iz našeg neposrednog okruženja – sa jasnom namjerom dezinformisanja građana, a posebno vjernika o navodnom scenariju upada u vjerske objekte Srpske pravoslavne crkve; protjerivanju sveštenika; i pritiscima na srpsku zajednicu u Crnoj Gori.

Subverzivne aktivnosti su išle i u pravcu kompromitacije države, njenih simbola, nosilaca državne vlasti, kao i pozivanja na konačni obračun sa ustavnim poretkom, pravnom državom, i organima reda i bezbjednosti – i to svim sredstvima. Dakle, njihov cilj je bio ugrožavanje vitalnih ustavnih i demokratskih vrijednosti Crne Gore.

Državni organi i rukovodstvo odgovorili su zakonito, i uz iskazanu trpeljivost na jedan od ozbiljnijih ataka na našu stabilnost i mir. Sistem bezbjednosti, prije svega crnogorska policija, profesionalno je obezbijedio uslove za neometano okupljanje vjernika i građana, ali i ostvarivanje prava i sloboda svih drugih, uz stabilan javni red i mir.

Vijeće konstatuje i visok stepen odgovornosti najvećeg broja građana i učesnika protestnih okupljanja, koji nijesu podlegli nezapamćenoj kampanji i dezinformacijama o ugroženosti njihovih vjerskih prava i sloboda.

Takođe je evidentan pozitivan pristup Mitropolije crnogorsko-primorske koja je svojim stavom doprinijela mirnim okupljanjima, odupirući se i određenim političkim uplitanjma iz Crne Gore, ali i onima van nje.

Vijeće je zaključilo da je Crna Gora je slobodno i demokratsko društvo u kojem se bez ograničenja mogu iznositi različita mišljenja u odnosu na mnoga društvena pitanja kao i politike Vlade. Jedini uslov je da se organizuju po zakonu i bez ugrožavanja prava drugih.

“Ono što nije, niti će biti dozvoljeno, jeste spoljno miješanje u naše unutrašnje prilike, odnosno u naše suvereno pravo da sami i slobodno vodimo spoljnu i unutrašnju politiku.

Crnoj Gori kao građanskom i demokratskom društvu pripada isključivo i legitimno pravo da štiti slobode i uređuje prava svih građana koji u njoj žive”, saopšteno je iz Vlade Crne Gore.

Izvor: fosmedia.me

O RTPV

Pročitajte i

SD: Podnošenje optužnog prijedloga protiv Raščića neprincipijelno i licemjerno

Podnošenje optužnog prijedloga protiv Sanina Raščića je neprincipijelan i licemjeran čin ODT Pljevlja. Osnovno državno …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *