Naslovna / Vijesti / Društvo / Predstavnici Islamske zajednice posjetili crkvu Sv. Petke

Predstavnici Islamske zajednice posjetili crkvu Sv. Petke

Ako je neki grad primjer multikulturalnosti u svom punom sjaju onda su to Pljevlja. Već stotinama godina unazad, pljevljaci su uvijek znali da cijene i poštuju prijatelja, komšiju i poznanika koji je druge vjere. Kao simboli zajedničkog života pljevaljskog prkosno već skoro pola milenijuma stoje Manastir Sv.Trojice i Husein – Pašina džamija. Tako su ovi spomenici duhovne kulture prevazišli brojne nevolje, zla vremena i zle misli. Čak ni planska ratna razaranja nisu uspjela da uzdrmaju ove dvije svetinje koje i dan danas gledaju i čuvaju jedna drugu.

U duhu tradicije poštovanja sugrađana, komšija i prijatelja druge vjere, predstavnici Islamske zajednice Pljevlja posjetili su crkvu Sv. Petke i tom prilikom sveštenstvu, monaštvu i svim građanima Pljevalja pravoslavne vjeroispovjesti čestitali najradosniji hrišćanski praznik Božić.

U delegaciji Islamske zajednice bili su Muriz Muslić predsjednik Islamske zajednice Pljevlja, zatim Samir Ef Kadribašić Glavni imam Medžlisa Pljevlja kao i Ferid Osmanagić sekretar Odbora Islamske zajednice.

Njih su u toploj, prazničnoj i pravoj prijateljskoj atmosferi dočekali protojerej stavrofor Saša Janjić, protojerej stavrofor Borivoje Pantić kao i dr Miško Unković član Crkvenog odbora pri hramu Svete Petke.

Susret dvije vjerske zajednice i ovoga puta je potvrdio da je njihova saradnja na izuzetno visokom nivou i nema sumnje da će tako biti i u narednom periodu.

Uz prijatan razgovor vjerskih poglavara vrijeme je proteklo brzo pa je posjeta potrajala preko 90 minuta a poruka nakon posjete IZ Pljevlja sveštenstvu i crkvenom odboru Sv. Petke je jasna: suživot i tolerancija nisu samo puke riječi u Pljevljima. To je fakat ili činjenica koja se u najsjevernijem gradu u Crnoj Gori može osjetiti na svakom koraku.

O Alen Džakić

Pročitajte i

Lokalne samouprave, Uprava policije i Uprava za inspekcijske poslove dogovorile koordinirane kontrole poštovanja epidemioloških mjera

Nadležni organi u lokalnim samoupravama će zajedno sa Upravom policije i Upravom za inspekcijske poslove …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *