Naslovna / Vijesti / Društvo / 1,17 hiljada lijekova u CG na pozitivnoj listi

1,17 hiljada lijekova u CG na pozitivnoj listi

Prema riječima ministra zdravlja, Kenana Hrapovića cijene lijekova u Crnoj Godri koji se  izdaju na teret Fonda za zdravstveno osiguranje, odnosno koje plaća država, niže su u odnosu na cijene u Srbiji i Hrvatskoj. 1,17 hiljada lijekova različitih oblika,jačine, kvalitetne i savremene terapije nalazi se na pozitivnoj listi lijekova i dodao da cijene na slobodnom tržištu  diktiraju isključivo proizvođači, jer distributeri i veledrogerije imaju propisanu veleprodajnu i  maloprodajnu maržu.

Agenciji Mina ministar zdravlja, Kenan Hrapović pojasnio je da se pod uticajem različitih faktora u javnosti razlika u cijeni ljekova na komercijalnom tržistu za dvadesetak ljekova predstavlja kao nacionalni problem broj jedan, a riječ je o manje od jedan odsto ljekova u prometu sa liste koju plaća država Crna Gora.

“U javnosti se često manipuliše, iz neznanja, zle namjere, ili političkih pobuda, pa se razlika u cijeni ljekova na komercijalnom tržistu za dvadesetak ljekova predstavlja kao nacionalni problem broj jedan, a riječ je o manje od jedan odsto ljekova u prometu sa liste koju plaća država Crna Gora.”

1,17 hiljada lijekova na različitih oblika, jačina, kvalitetne i savremene terapije nalaze se na pozitivnoj listi, s tim što cijene na slobodnom tržištu  diktiraju isključivo proizvođači, jer distributeri i veledrogerije imaju propisanu veleprodajnu (šest odsto) i  maloprodajnu (do 18 odsto maržu).

“Prema analizi koju smo uradili, a u kojoj smo poredili cijene istih ljekova koje Crna Gora i Srbija imaju na Listi, crnogorska lista je jeftinija dva odsto.”, kazao je ministar zdravlja, Kenan Hrapović, i dodao da manje od jedan odsto ljekova ne može srušiti sliku o Listi od skoro 1,2 hiljade ljekova koju plaća Fond o čijem kvalitetu, kako je naveo, neprestano dobijaju pohvale od eminentnih stručnjaka iz regiona i šire.

Kako prenose elektronski mediji u Ministarstvu očekuju da će nakon planirane izmjene Liste, i nakon pregovora koje su obavili sa farmaceutskim proizvođačima, ljekovi biti jeftiniji u poređenju sa istim sa Liste lijekova u Srbiji.

Za agenciju Mina posebno je naglasio da građani ne treba da kupuju ljekove koji se nalaze na Listi, ukoliko ih ljekar propisao, a da bi ljekari trebalo da propisuju ljekove koji se nalaze na njoj i na taj način smanje izdatke iz džepa građana.

Ministar je podsjedio “Zakonom o ljekovima organ državne uprave nadležan za poslove ekonomije vrši inspekcijski nadzor nad cijenama ljekova u prometu” i pozvao sve građane da nadležno Ministarstvo ekonomije obavijeste o drastičnim razlikama u cijenama na komercijalnom tržištu ljekova u Crnoj Gori.

O Dragana Đurišić

Pročitajte i

Završni radovi na adaptaciji i izgradnji sportskih igrališta u Gagovića imanju i terenu kod Gimnazije

U saradnji sa Ministarstvom sporta i mladih Crne Gore, Opština Pljevlja realizuje izgradnju novog terena …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *