Naslovna / Vijesti / Politika / Удар нађе искру у камену

Удар нађе искру у камену

Тешко да је ико могао и помислити да ћемо доживјети, да се у Црној Гори, некада Српској Спарти,  усвоји Закон, којим се омогућује отимање храмова и имовине Српске православне цркве. И да ће се то десити у години када Српска православна црква слави осамсто година аутокефалности. Исто тако је било незамисливо да кошаркашки клуб Црвена Звезда из Београда не смије да дође у Подгорицу из безбебедносних разлога.  Свакако да би изјава предсједника Србије Александра Вучића, како се нада да Приштина неће поћи путем Подгорице, до прије неколико година, спадала у домен фантастике.

Зато није чудо што се обичан човјек пита, како је могуће да је игнорисано мишљење Венецијанске комисије, да су узалудни били апели Васељенског патријарха Вартоломеја, Светог Синода Српске православне цркве и патријарха Иринеја, Светог Синода Руске православне цркве и патријарха Кирила, па чак и римског папе Фрање. Могуће је, јер је Подгорицу недавно походио Сем Браумбек, амерички амбасадор за вјерске слободе, исти онај који је Васељенском патријарху Вартоломеју дао зелено свијетло за признавање украјинске расколничке цркве.

Пљевља су свакако општина која је највише пострадала под влашћу ДПС-а и Мила Ђукановића, како у политичком тако и економском, еколошком и здравственом погледу. Нажалост, једино се у Пљевљима нашао полицијски старјешина спреман да на мосту краља Александра у Ђурђевића Тари претуче Владику Методија, и тако уђе у црну легенду Црне Горе. Нажалост и на срамоту прекршајни судија, опет Пљевљак, казни тројицу младића са 1.100 евра, само због тога што су јавно славили Божић на дјечијем игралишту и гласно узвикивали ,,Не дамо светиње“ и ,,Мило лопове“. Јасно је, да је у питању намјера да се кажњавањем појединаца уплаши оних 10.000 Пљевљака, који и на минус десет степени, из бијела грла скандирају ,,Не дамо светиње“ и ,,Мило лопове“.

Има ли судије у Црној Гори који је спреман да казни академика Радована Радоњића, некада високог функционера Савеза комуниста Црне Горе и Југославије, који недавно изјави: ,,Држава би требало да саопшти гостима из СПЦ да што прије мирно, с анђелима, напусте Црну Гору, уколико не желе да се суоче с њеним правосудним органима за више дјела агресије и велеиздаје. Од санкција их неће спасити ни Васељенски патрријарх, ни Бог, ни Русија.“

Очигледно да се некадашњи комуниста и модерни шовиниста Радоњић прерачунао, јер је заборавио ону Његошеву библијску мисао да ,,удар нађе искру у камену“. Заборавио је, ако је икада и знао да је Христова црква настала на крсту и Голготи, и да је ,,с Богом тешко ратовати“. Десет хиљада Пљевљака на литијама пљеваљским улицама, без обзира на температурне минусе, снијег и мећаве, доказ је да је дошла потоња ура, и да је догорело до ноката. А она слика литије са Жабљака, по снијежној мећави, на челу са крстоношом Исаком Симићевићем представља библијску сцену, и свакако је треба окачити у свим храмовима у Црној Гори. Нема сумње да је православни народ у Црној Гори ријешен да, без обзира на цијену, одбрани своју цркву, јер је то најтврђи и најдоњи камен његовог опстанка на овим просторима.

10.01.2019.г.ПОКРЕТ ЗА ПЉЕВЉА

O RTPV

Pročitajte i

Pogledajte koja partija je potrošila najviše novca za reklame na Fejsbuku

Političke partije i izborne liste potrošile su više od 77 hiljada eura za sponzorisanje njihovih …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *