Naslovna / Vijesti / Društvo / Ministarstvo zdravlja: Ovo je istina o navodnom odlasku ljekara iz Crne Gore

Ministarstvo zdravlja: Ovo je istina o navodnom odlasku ljekara iz Crne Gore

Ministarstvo zdravlja saopštilo je da se iznose neistinite tvrdnje kojima se neodmjereno i bez dokaza obmanjuju crnogorski građani, a tiče se odlaska ljekara iz naše zemlje.

“Tako je cifra od 150 ljekara koji su napustili zdravstveni sistem u poslednjih pet godina, čiji je autor Milena Popović Samardžić, iznesena u javnost u maju 2019. godine, danas, po njenim riječima, narasla na 200 ljekara, iz čega se, prostom matematikom, da zaključiti da je za poslednjih šest mjeseci 50 ljekara napustilo zdravstveni sistem. Ovo netačno, proizvoljno i zlonamjerno uzbunjivanje javnosti stvara atmosferu nesigurnosti i nepovjerenja u institucije države i zdravstveni sistem”, navode u Ministarstvu.

Istina je, tvrde u Ministarstvu, sasvim drugačija.

“Po evidenciji Ministarstva zdravlja, u periodu od maja do 31.12.2019. godine, migracija ljekara kroz zdravstveni sistem je bila intenzivna-33 ljekara je, nakon dobijanja specijalizacije, iz jedne javne zdravstvene ustanove nastavilo rad u drugoj javnoj zdravstvenoj ustanovi, 5 ljekara je nastavilo radni angažman u privatnim zdravstvenim ustanovama u Crnoj Gori, dok je 8 ljekara svoj radni angažman nastavilo u inostranstvu. To nesumnjivo ukazuje da je cifra o odlasku 50 ljekara u inostranstvo u šestomjesečnom periodu, kako tvrdi Milena Popović Samardžić, nasumična, proizvoljna, zlonamjerna, sa svrhom manipulacije javnosti”, ističu u Ministarstvu.

Po podacima kojima raspolaže Ljekarska komora Crne Gore, u 2018. godini je izdato sedam “Potvrda o dobrom ugledu“ a u 2019. godini 19, odnosno 26 za dvije godine, a  koje su preduslov za zasnivanje radnog odnosa u gotovo svim evropskim zemljama.

Takođe, dodaju u Ministarstvu, Ljekarska komora je izdala u istom periodu 157 licenci za rad ljekarima koji nisu crnogorski državljani, a imaju stalni ili privremeni boravak u Crnoj Gori, od čega je 37 licenci izdato u 2019. godini.

“Od značaja je i podatak da u Crnoj Gori trenutno radi 2278 ljekara, što je 3,3 ljekara na 1000 stanovnika, koliki je i evropski prosjek. Zato građani Crne Gore nemaju razloga da brinu o tome ko će ih liječiti, već  treba da budu svjesni činjenice da institucije sistema pomno prate sva dešavanja u vezi migracija zdravstvenih radnika i reaguju pravovremeno i savjesno”, poručuju u Vladi.

Kako su naglasili, ova Vlada se protiv glasina bori brigom za zdravlje građana i kontinuiranim investiranjem u zdravstveni sistem.

“Ne smatramo najvažnijim dostignućem ove Vlade ogromna ulaganja u medicinske aparate i rekonstrukciju i izgradnju zdravstvenih ustanova već, svjesni činjenice da zdravstveni sistem počiva na medicinskim profesionalcima, ulažemo u njihov profesionalni prosperitet kao nikada do sada”, kazali su u Ministarstvu.

Dodaju da je samo za poslednje tri3 godine odobreno 48 užih specijalizacija i 268 specijalizacija, što govori o iskazanom razumijevanju za ambicioznu razvojnu ekspanziju crnogorskog zdravstva.

“Prilika je da se sa ponosom istakne činjenica da je 432 ljekara trenutno u procesu obavljanja specijalističkog staža i 20 ljekara na užim specijalističkim studijama. U poslednje dvije godine 93 ljekara su završila specijalizacije, a tokom ove godine očekujemo povratak još 146 ljekara sa specijalističkih studija na svoja radna mjesta”, saopštili su.

Očigledno je, ističu, da ovakvo dezinformisanje javnosti nema za cilj brigu o zdravlju građana niti motivisanje ljekara da ostanu u matičnoj državi, već je klasičan primjer obmane sa ciljem uzbunjivanja i uznemiravanja javnosti.

“Očekujemo da nadležne institucije procjene težinu učinjene štete  i u skladu sa tim preduzmu radnje iz svoje nadležnosti”, poručuju u Ministarstvu.

Izvor: CdM

O RTPV

Pročitajte i

Završni radovi na adaptaciji i izgradnji sportskih igrališta u Gagovića imanju i terenu kod Gimnazije

U saradnji sa Ministarstvom sporta i mladih Crne Gore, Opština Pljevlja realizuje izgradnju novog terena …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *