Naslovna / Vijesti / Društvo / Veliki broj vjernika na ulicama Pljevalja

Veliki broj vjernika na ulicama Pljevalja

Na ulicama Pljevalja veliki broj građana izražava protest protiv Zakona o slobodi vjeroispovijesti. Još jednu litiju predvodio Episkop mileševski Atanasije.

Hladne januarske večeri i niske temperature nisu ohladila srca pravoslavnih vjernika u Pljevljima. U velikom broju i dalje iskazuju svoj protest na dobro poznatoj maršruti u našem gradu, a tako je i večeras 12. januarske večeri. Pljevaljski odbor za odbranu svetinja vjernike je pozvao na mir i dostojanstvo ali i na istrajnost u borbi za svetinje.

U centru Pljevalja okupljenom narodu obratio se protođakon Nikola Perković riječima iz proglasa Episkopskog savjeta u kome se između ostalog navodi da se protestuje “protiv akta koji ne donosi pravdu, jednakost ni slobodu, već sve suprotno tome i akta kojim hoće da ozakone otimačinu crkvene imovine”.

“Ima nas mnogo. Više nego što može da se izbroji. I ovdje smo spremni da ostanemo koliko god bude bilo potrebno. Ne guši nas strah, drži nas hrabrost. Ne može nam ništa laž, vodi nas istina. Ne smeta nam ništa. Nema mećava, nema kiša, zime, ni vrućine nadolazećeg ljeta Gospodnjeg koje bi nas spriječile. Zato, u ime vjernog naroda i sveštenstva četiri eparhije Srpske Pravoslavne Crkve u Crnoj Gori, tražimo od sve tri grane vlasti naše države Crne Gore, kako one izvršne, tako i od zakonodavne i sudske, da nađu načina da pomenuti Zakon – nepovratno stave van svake pravne snage i van svakog političkog značaja. Neka to urade, što im njihov narod kaže, kako znaju i umiju”, navodi se u poruci koja je pročitana vjernicima.

Episkopski savjet Srpske pravoslavne crkve usvojio je nacrt inicijative Ustavnom Sudu Crne Gore za ocjenu ustavnosti odredbi Zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica.

Kako je saopšteno nakon sjednice Savjeta inicijativa će u najskorijem periodu biti predata Ustavnom sudu.

Poručili su i da protesti širom Crne Gore “neće stati niti će se umanjivati” dok se ovakav – kako su ga nazvali – diskriminacioni Zakon o slobodi vjeroispovijesti ne povuče.

O Vanja Janjušević

Pročitajte i

Сјутра искључења струје на великом дијелу градског и сеоског подручја

Из Црногорског електродистрибутивног система смо обавијештени да ће због радова на електро мрежи сјутра 22.9.2020.године …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *