Naslovna / Vijesti / Društvo / Pljevlja postavljaju rekorde, ali ne one slavne već one druge, bar kada je u pitanju kvalitet vazduha

Pljevlja postavljaju rekorde, ali ne one slavne već one druge, bar kada je u pitanju kvalitet vazduha

Svako od nas može da provjeri kvalitet vazduha u našem gradu u svakom trenutku na sajtu opštine Pljevlja, mi smo to ovog puta uradili za sve nas i rezultati su zabrinjavajući.

Proteklih dana temperatura vazduha je bila podnošljiva za ovo doba godine, međutim ono što bode oči, bukvalno, jeste zagađen vazduh. Sa mjerne stanice u Pljevljima očitane su izuzetno visoke koncentracije štetnih materija u vazduhu u večernjim terminima.

Proteklih 5 dana smo pomno pratili kvalitet vazduha i praktično samo nekoliko sati u toku dana je vazduh čist i može se disati punim kapacitetom pluća, međutim čim padne mrak nivo kvaliteta  vazduha se spušta do ruba neizdrživog.

Tako su štetne materije najviše rasprostranjene u periodu od 18 časova do 3 šasa posle ponoći.

10. januara u 21 sat pm10 česstica u vazduhu je bilo 690.5 mg/m3, dok je pm 2.5 štetnijih čestica bilo 550.4 mg/m3.

12. januara u 1 sat posle ponoći prisustvo sumpor dioksida je bilo 205.7 mg/m3, pm10 čestica 573.9 mg/m3, a najopasnijih čestica, veoma štetnih po zdravlje pm 2.5 je bilo 475.5 mg/m3. Da napomenemo da su zakonom dozvoljene srednje vrijednosti ovih štetnih materija u vazduhu 50 mg/m3 i da rezultate treba da potvrdi Mjerna stanica u mjesečnom izvještaju CETI. (Centra za ekotoksikoloska ispitivanja).

14. januara u 23 časa sumpor dioksida u vazduhu je bilo 135.1 mg/m3, lebdećih pm10 čestica 471.5 mg/m3, a lebdećih pm 2.5 čestica 373.6 mg/m3.

Pm 2.5 čestice su konstantno iznad dozvoljene srednje vrijednosti i to po nekoliko puta, što zabrinjava jer dovodi do ozbiljnog pogoršanja srčanih i plućnih oboljenja i prijevremene smrti kod osoba sa kardiopulmonalnim oboljenjima i kod starih, kao i ozbiljan rizik od negativnih respiratornih simptoma u opštoj populaciji.

Savjetuje se da u večernjim satima stariji ljudi i djeca izbjegavaju duže zadržavanje i aktivnost na otvorenom, a osobe sa respiratornim ili srčanim oboljenjima bi trebalo da ostanu u zatvorenom prostoru.

Nakon ovih poražavajućih podataka nameće se pitanje da li smo robovi zatvorenog prostora u zimskom periodu?

O Adnan Kuloglija

Pročitajte i

DPS Pljevlja: Milinković podnio ostavku, Živković na čelu Radne grupe

Predsjednik Opštinskog odbora DPS Pljevlja Vlade Milinković podnio je ostavku na tu funkciju iz moralnih …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *