Naslovna / Vijesti / Društvo / Pribilović: U opštinama 580 službenika manje nego u 2018.

Pribilović: U opštinama 580 službenika manje nego u 2018.

U prethodnoj godini započeli smo reorganizaciju javne uprave, pa danas imamo šest organa manje. Započeli smo i optimizaciju javne uprave i zaustavili trend zapošljavanja u javnoj upravi, što se nije odrazilo negativno na ukupni rast zaposlenosti u Crnoj Gori. Na lokalnom nivou danas imamo 580 službenika manje nego u 2018. godini, kada smo otpočeli proces optimizacije, saopštila je ministarka javne uprave Suzana Pribilović.

Ministarka ističe da se danas zapošljavanje u javnoj upravi može ostvariti samo u strogo kontrolisanoj proceduri, gdje svaki zahtjev analizira posebna komisija. Radili su i na tome da proces zapošljavanja u javnoj upravi bude transparentan.

“Po prvi put uspostavljen je sistem elektronskog testiranja kandidata koji zasnivaju radni odnos u javnoj upravi”, naglašava Pribilović.

Kako dodaje, Vlada Crne Gore je posvećena tome da javna uprava bude pravi servis građana – optimalna, ekonomična i efikasna.

“Posebno me raduje što se zadovoljstvo građana pruženima uslugama na nivou centralne uprave povećalo sa 42 odsto u 2017. na 66 odsto u 2019, kako je prepoznato u posljednjem izvještaju Evropske komisije”, navodi ministarka.

Kaže da je u prethodnom periodu javna uprava radila mnogo – za godinu i po dana pokrenuto je više od tri miliona postupaka koje su inicirali građani ili državni organi na lokalnom i centralnom nivou.

“Predložili smo nova zakonska rješenja u oblasti eUprave – Zakon o elektronskoj upravi i Zakon o elektronskoj identifikaciji i elektronskom potpisu, Zakon o administrativnim taksama, Zakon o ličnoj karti – sa ciljem da se zaokruži razvoj elektronske uprave u Crnoj Gori. Pokrenuli smo aktivnosti na uspostavljanju nacionalnog identifikacionog dokumenta, kako bi se građanima omogućilo da i elektronskim putem mogu dokazati svoj identitet”, podsjetila je Pribilović.

Izvor: CdM

O RTPV

Pročitajte i

Najviše diskriminacije na radu

Građani smatraju da je najveći stepen diskriminacije u oblasti zapošljavanja, a najmanji u zdravstvu, pokazalo …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *