Naslovna / Vijesti / Politika / Kako protiv lažnih vijesti: Crna Gora sposobna da se izbori sa dezinformacijama

Kako protiv lažnih vijesti: Crna Gora sposobna da se izbori sa dezinformacijama

Odavno je poznato da je Crna Gora na vrhu liste zemalja protiv kojih se vodi hibridni rat, ali su hibridne prijetnje Crnoj Gori iz dana u dan sve  veće, posebno zbog činjenice da nam slijede izbori tokom ove godine. Mnogi u onome što se posljednjih sedmica dešava u Crnoj Gori vide scenario protiv suverene Crne Gore, pokušaj destabilizacije, koji je propao 2016. godine. Za samo sedam dana Crna Gora je dva puta bila na meti lažnih vijesti.

Sagovornici CdM-a tvrde da je Crna Gora sposobna da se izbori sa hibridnim prijetnjama, lažnim vijestima i dezinformacijama, i da očuva mir i stabilnost.

Poslanik Demokratske partije socijalista Danijel Živković za CdM kaže da je država apsolutno sposobna da se izbori sa svakim vidom hibridnih prijetnji.

“Odgovor institucija sistema  u svakoj situaciji bio je efikasan i imao je za cilj sprječavanja destruktivnih aktivnosti  usmjernih na rušenje ustavnog poretka. Globalni trendovi nas upozoravaju da  je plasiranje lažnih vijesti uz širenje dezinformacija  postao destruktivni  alat u rukama onih koji žele da kroz dobro koordinisane aktivnosti utiču na destabilizaciju unutrašnjih prilika, a vidimo da su ovi trendovi postali sve učestaliji  i u Crnoj Gori”, smatra Živković.

Prema njegovim riječima, još od parlamentarnih izbora 2016. godine Crna Gora postala je meta ozbiljnih hibridnih napada  koji  su imali za cilj stvaranja podjela u društvu kao i podrivanje institucija uz širenje panike i straha kod građana.

“Ipak, sa zadovoljstvom možemo reći  kako tada tako i danas, da su institucije odgovorile svom zadatku i zaustavili destruktivno ponašanje, uz čvrste grancije da se građani mogu osjećati mirno i bezbjedno”, navodi sagovornik CdM-a.

Kako ističe, Crna Gora u kontinuitetu razvija svoj bezbjdnosni sistem u kontekstu hibridnih prijetnji kroz razmjenu iskustava i praksi kao članica različitih tijela u okviru NATO i EU.

“Zbog toga je  formiran Savjet za informacionu bezbjednost i Direkcija za zaštitu od računarskih i bezbjednosnih incidenata na internetu, čiji je primarni cilj sajber odbrana javnih institucija. Osim toga član smo Evropskog centra izvrsnosti za borbu protiv hibridnih prijetnji.  Jačanjem inistitucija i članstvom u NATO  Crna Gora je pokazala odlučnost na očuvanju mira i sigurnosti   u okviru kolektivnog sistema bezbjednosti i time osigurala teritorijalni integritet. Siguran sam da će institucije u Crnoj Gori profesionalnlo i efikasno odgovoriti na sve hibridne prijetnje, posebno širenje dezinformacija i nastaviti da jačaju kapacitete sa ciljem da se svaki građanin osjeća sigurno i bezbjedno”, zaključuje Živković.

Da je Crna Gora posljednjih nekoliko godina na udaru kada je u pitanju plasiranje lažnih vijesti, za CdM potvrđuje i portparol Bošnjačke stranke Adel Omeragić.

Prema njegovim riječima, na taj način najprije se pokušalo spriječiti učlanjenje Crne Gore u NATO, a sada je cilj poremetiti koncept građanske Crne Gore, a među našim građanima izazvati panika.

“Siguran sam da su profesionalne, odgovorne i opremljene institucije države dovoljno jake da se izbore sa ovim izazovima. Takođe, naše članstvo u NATO nam omogućava da možemo računati na pomoć od članica Alijanse, kada je ova pojava u pitanju”, jasan je Omeragić.

Bošnjačka stranka, kako dodaje, apeluje na sve poslenike javne riječi, na medije u Crnoj Gori da, u skladu sa zakonom i etičkim kodeksom novinara Crne Gore, ne doprinose širenju dezinformacija.

“Ušli smo u izbornu godinu i ono što nam je sada najmanje potrebno jesu lažne vijesti i dezinformacije, koje za cilj imaju stvaranje atmosfere straha i haosa”, naglasio je Omeragić u izjavi za CdM.

Kontrahibridni tim NATO

U Crnoj Gor je u novembru prošle godine boravio kontrahibridni tim NATO.

Elitni sajber tim sačinjen od članova američkih državnih službi, radio je zajedno s crnogorskom sajber odbranom na suzbijanju zlonamjernih sajber aktera na kritičnim mrežama. Ove odbrambene operacije takođe stvaraju uvid u protivničke sajber prijetnje u odnosu na predstojeće američke i crnogorske izbore ove godine.

Crna Gora postala je članica NATO 5.  juna 2017. godine, što je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg ocijenio korisnim za stabilnost Zapadnog Balkana, ali i međunarodnu sigurnost.

Ruska prijetnja

Rusija se javno protivila crnogoskom članstvu u NATO. Tamošnje Ministarstvo spoljnih poslova tada je ragovalo saopštenjem, uz poruku da  “Moskva ostavlja sebi pravo odgovoriti na neprijateljsku politiku Podgorice”.

Učlanjenju Crne Gore u NATO, prethodio je pokušaj državnog udara u oktobru 2016. godine, kada su održani parlamentarni izbori. Oktobra 2016. je pokušano nasilno rušenje crnogorske vlasti.

Kako protiv lažnih vijesti

Lažne vijesti postoje gotovo od samih početaka ljudske civilizacije, a manipuliranje činjenicama u svrhu ostvarivanja neke koristi je stara vještina velikog broja političara širom svijeta. Razvojem interneta, koji je omogućio svakom s imalo znanja da mu se glas nadaleko čuje, lažne vijesti su se poput epidemije počele širiti na sve strane, pogotovo proteklih nekoliko godina.

Širenje neistinitih informacija u medijskom prostoru je problem koji brine ne samo vlade, već i kompanije širom svijeta, s obzirom da one mogu oblikovati političku scenu, ali i uticati na dešavanja na tržištu, izazivati pobune i druge događaje koji remete svako uređeno društvo.

Posljednja istraživanja pokazala su da se 83 odsto Evropljana slaže sa činjenicom da su lažne vijesti prijetnja demokratiji, međutim one su danas postale uobičajene i nalaze se negdje između slobode govora i slobode širenja mržnje.

“Lažne vijesti u ogromnoj mjeri doprinose govoru mržnje što dolijeva ulje na vatru nacionalizma i nasilnog ekstremizma, naročito na društvenim mrežama. Ovo je put ka radikalizaciji mladih, a to je globalni problem kome je ovaj region naročito podložan”, saopšteno je nedavno na Međunarodnoj konferenciji protiv širenja lažnih viejsti održanoj u Trstu.

I dok su takozvane clickbait vijesti, skandaloznog naslova uglavnom bezopasne i služe za generisranje posjeta na portalima, što direktno donosi zaradu vlasnicima i “urednicima” takvih medija, neistinite vijesti korišćene u političke svrhe imaju znatno teže posljedice.

Crna Gora je najčešće distributer, odnosno korisnik lažnih vijesti, često u političke i svrhe koje nijesu novinarske, odnosno nemaju veze sa novinarskim kodeksom i etikom. Najveći proizvođači lažnih vijesti u regionu su mediji iz Srbije.

Svi proizvođači lažnih vijesti imaju jasan cilj. Ekstremizaciju i širenje nekih političkih ideja, poruka ili bilo čega drugog i oni se vrlo lako nađu u tom medijskom prostoru i sarađuju između sebe, jer imaju interes da jedni ekstremizuju svoje, drugi svoje i na taj način ispunjavaju tu svoju svrhu, odnosno cilj.

No kako se suprotstaviti ovoj pojavi? Univerzalnog lijeka nema, a najveća je odgovornost na medijima i dosljednom poštovanju novinarskog kodeksa.

Provjeravanje vijesti, određivanje šta je kredibilan izvor, jer mnogi izvori koji su bili kredibilni prije deset godina, danas to više nijesu. Onaj dio koji je novinarski mora se raditi mnogo pažljivije, sve što izgleda na bilo koji način upitno mora se provjeravati.

Sinergetski efekat medija, Vlade i civilnog sektora mogao bi da proizvede rezultate u toj borbi, ne zaboravljajući nikada na slobodu interneta i govora, jer bi u suprotnom proizvođači lažnih vijesti pobijedili, odnosno ostvarili cilj.

Izvor: CdM

O RTPV

Pročitajte i

SD: Podnošenje optužnog prijedloga protiv Raščića neprincipijelno i licemjerno

Podnošenje optužnog prijedloga protiv Sanina Raščića je neprincipijelan i licemjeran čin ODT Pljevlja. Osnovno državno …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *