Naslovna / Vijesti / Društvo / U Pljevljima nema oboljelih od gripa

U Pljevljima nema oboljelih od gripa

Zimski period je vrijeme kad se respiratorne infekcije češće javljaju. Prema riječima dr Biljane Čarkilović, epidemiologa Doma zdravlja u Pljevljima uvidom u elektronsku bazu podataka kod izabranih doktora za djecu i odrasle u prve dvije izvještajne nedelje ove godine nije bilo oboljelih od gripa niti osobe sa simptomima nalik gripu.

Čarkilović napominje da je u poslednjoj nedelji 2019. godine bilo šest težih infekcija donjih respiraatornih puteva. Od toga dvije upale pluća kod djece starosti jedne do četiri godine i četiri bronhiolitisa kod odojčadi.

U prvoj izvještajnoj nedelji ove godine zabilježen je jedan akutni brohiolitis kod odojčeta a u drugoj izvještajnoj nedelji dvije upale pluća i jedan bronhiolitis.

U poslednjoj izvještajnoj nedelji za 2019. godinu bilo je 217 blažih akutnih respiratornih infekcija, u prvoj izvještajnoj nedelji 2020. godine 164 a u drugoj izvještajnoj nedelji od 6. do 12. januara bilo je 148 oboljelih od blažih akutnih respiratornih infekcija.

Doktorka Čarkilović kaže da se očekuje povećanje broja oboljelih od respiratornih infekcija krajem mjeseca kada se završi zimski raspust za učenike.

Ona dodaje da je u proteklom periodu u Pljevljima 978 građana primilo vakcinu protiv gripa. Napominje da je trebovano 1140 vakcina tako da još nije kasno da se vakcina primi jer je to najdjelotvornija i najefikasnija mjera protiv gripa. Može se primiti tokom cijele sezone trajanja nadzora nad gripom, ali je najbolje vrijeme za imunizaciju prije početka širenja virusa u populaciji jer je za razvoj antitjela potrebno dvije do tri sedmice.

O Vesna Tanjević

Pročitajte i

Održan III Oldtajmer skup Pljevlja

Učestvovalo je 27 automobila iz Crne Gore. Izložba oldtajmera i proglašenje pobjednika je bila upriličena …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *