Naslovna / Vijesti / Društvo / Zajednica opština predlaže izmjene Zakona o lokalnoj samoupravi

Zajednica opština predlaže izmjene Zakona o lokalnoj samoupravi

Stav Zajednice opština je da je Zakon o lokalnoj samoupravi, pokazao određene nedostatke i probleme u primjeni pojedinih odredbi.

Odbor za razvoj lokalne samouprave Zajednice opština, na osnovu predloga dostavljenih iz jedinica lokalne samouprave, pripremio je  Inicijativu za izmjene i dopune Zakona o lokalnoj samoupravi. Odbor je u Inicijativi ukazao na potrebu izmjene i dopune Zakona u odnosu na: utvrđivanje nadležnosti Skupštine opštine za donošenje godišnjeg programa obavljanja komunalnih djelatnosti.

Predlažu se izmjene postupka imenovanja Sekretara skupštine, uzimajući u obzir specifičnosti poslova koje obavlja, a posebno u odnosu na rukovođenje Službom skupštine. Zajednica opština predlaže i brisanje nadležnosti i ovlašćenja Predsjednika opštine da rukovodi Službom predsjednika i da odlučuje o izboru kandidata u postupku zasnivanja radnog odnosa, kao i pravima i obavezama zaposlenih u Službi.

Inicijativa predlaže uređivanje pitanja prestanka mandata, ne samo licima koja vrše poslove visoko rukovodnog kadra, nego i licima u mandatu iz kategorije ekspertsko-rukovodnog kadra. Predloženo je jasno uređenje pravo lica da nakon prestanka mandata, na njegov zahtjev, bude raspoređeno u istom organu, odnosno službi ili drugom organu na radno mjesto koje odgovara njegovom nivou kvalifikacija obrazovanja i sposobnostima. Predloženo je da se dodatno uredi mogućnost vršenja usluga od strane jedne opštine drugoj na ugovornom osnovu. Inicijativa se odnosi i na brisanje ovlašćenja Predsjednika opštine da odlučuje o otuđenju imovinskih prava neposrednom pogodbom.

Zajednica opštine smatra da je potrebno i preciznije urediti izbor i rad organa mjesne zajednice kako bi se obezbijedilo efikasnije vršenje poslova u mjesnim zajednicama.

O Milivoje Irić

Pročitajte i

U Vojsku primljen 141 vojnik po ugovoru

Ministarstvo odbrane je nakon spovedenih intervjua i provjera, u Vojsku Crne Gore primilo 141 vojnika. …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *