Naslovna / Vijesti / Društvo / Hrapović: Ove godine će se u naš zdravstveni sistem vratiti preko 140 ljekara

Hrapović: Ove godine će se u naš zdravstveni sistem vratiti preko 140 ljekara

Vlada je na današnjoj sjednici usvojila Predlog zakona o izmjenama i dopunama zakona o zdravstvenoj zaštiti koji predviđa brojne izmjene među kojima su poboljšanja prilikom specijalizovanja ljekara, nagrađivanje doktora, kao i upotreba alternativne medicine.

”Izmjene i dopune rezultat su informacije sa terena. Osnovni cilj je bolje uređenje i funkcionisanje zdravstvenog sistema. Bitno je što se po prvi put zakonski uređuje osiguranje za zaštitu odgovornosti zdravstvenog radnika. Kako se svakom od nas pa i zdravstvenom radniku može desiti da nenamjerno načini propust osiguranje će zaštiti sigurnost prilikom obavljanje ljekarske profesije”, kazao je ministar zdravlja Kenan Hrapović na preskonferenciji nakon sjednice Vlade.

Kako je dodao, izmjenama predviđeno je nagrađivanje onih koji postižu izuzetne rezultate u radu.

”Poslodavci će moći da imenuju zdravstvene radnike koji postiže izuzetne rezulate u radu a ministru zdravlja će biti data mogućnost da tim radnicima i saradnicima dodijeli nagradu ili priznanje”, kazao je Hrapović.

Kako naglašava novim predlogom zakona omogućena je ranija specijalizacija i subspecijalizacija zdravstvenih radnika.

”Novim predlogom specijalista se može dodijeliti zdravstvenom radniku i saradniku koji je bio u radnom odnosu najmanje jednu godinu. Ljekar može da iskaže talente a poslodavac da ih prepozna, spcijalisti će biti omogućeno da nakon završene specijalizacije odmah započne subspecijalizaciju na šta je do sada morao da čeka dvije godine. Takođe bliže je uređena i specijalizacija u inostranstvu”, istakao je Hrapović.

On dalje navodi da je novim predlogom omogućena upotreba alternativne medicine koja nije štetna po zdravlje pacijenata.

”Ministarstvo zdravlja je prepoznalo potrebu bližeg uređivanja takozvane alternativne medicine. U pitanju je primjena tradicionalnih i alternativnih metoda koje nisu štetne po zdravlju. Zakon jasno propisuje da se ovi postupci mogu sprovoditi samo u zdravstvenoj ustanovi i mogu ih sprovoditi samo zdravstveni radnici kao i lica koja posjeduju diplome i sertifikate priznate od strane ministarstva zdravlja. Spisak prepoznatih metoda i postupaka kao i bliže uslove u pogledu kadra propisaće ministarstvo zdravlja kroz podzakonski akt”, kazao je Hrapović.

Odgovarajući na pitanja novinara Hrapović je kazao da razgovori o povećanju zarada i dalje traju između radne grupe i dva reprezentativna sindikata.

”Koliko znam razgovori su u toku i siguran sam da će pregovori rezultirati obostranom zadovoljstvu”, kazao je Hrapović.

Odgovarajući na dalja pitanja, Hrapović govori da je kadrovsko planiranje veoma ozbiljan zadatak kojim se bavi Ministarstvo zdravlja.

”Mene raduje činjenica da će ove godine se u zdravstveni sistem vratiti 146 ljekara sa zdravstvenih specijalizacija i 26 sa subspecijalizacija. U prethodne dvije godine sa specijalizacija se u naš crnogorski zdravstveni sistem vratilo 96 ljekara. To govori da Vlada veoma odgovorno radi na kadrovsku politiku ovog segmenta. Naravno povećanje zarada i ulaganja u specijalizacije, subspecijalizacije, omogućavanje kupovine stanova po specijalnim uslovima, zaokružujemo jednu cjelinu koja nam daje za pravo da imamo sigurnost u naš zdravstveni sistem. Migracija stanovništva je globalni problem ali mi ćemo nastaviti još većom dinamikom da naši radnici ostanu kod nas”, kazao je Hrapović.

Izvor: Analitika

O RTPV

Pročitajte i

Raspisan konkurs za upis na specijalističke studije, otvoreno 2.299 mjesta

Upravni odbor Univerziteta Crne Gore raspisao je Konkurs za upis na specijalističke studije za studijsku …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *