Naslovna / Vijesti / Društvo / Niske temperature i magla otežavaju rad u Rudniku uglja

Niske temperature i magla otežavaju rad u Rudniku uglja

Vremenske prilike značajno utiču na rad i proizvodnju u Rudniku uglja. Zahvaljujući povoljnim vremenskim prilikama koje su u kontinuitetu pratile rad Rudnika uglja 2019. godini ostvareni su rekordni rezultati na otkopavanju i odlaganju otkrivke a proizvodnja uglja ostvarena je 100 posto.

Posljednjih dvadesetak dana vremenske prilike su tipične za pljevaljsku zimu. Niske temperature koje su se spustale na 17 podiok ispod nule, i velika koncentracija magle i smoga, koje su povremeno i cjelodnevne, utiču na rad i proizvodnju u Rudniku uglja. Iz bezbjednosnih razloga zbog magle, u trećoj smjeni se obustavlja rad, ali zahvaljujući rukovaocima, održavaocima i nadzorno-tehničkom osoblju najveći kupac, Termoelektrana Pljevlja i kupci široke potrošnje nemaju problema u snabdijevanju ugljem.

“ Niske temperature i magla nepovoljno utiču na rad Kompanije od svih pripremnih radova, procesa bušenja i miniranja, otkopavanja i transporta otkrivke i uglja, pogona za preradu uglja, drobilane Maljevac do pogona separacije. Pored toga, ledi nafta u mašinama, pa je Rudnik nabavio specijalni benzin kao dodatak nafti”, kaže Golub Đondović, direktor Sektora proizvodnje.

U ovakvim uslovima otkopavanje i prerada uglja imaju prioritet a kada vremenske prilike budu stabilnije radiće se na stvaranju uslova za otkopavanje i odlaganje čvrste mase, otkrivke. Inače plan na otkrivci za ovu godinu povećan je na 7.200.000 metara kubnih a plan proizvodnje uglja ostao je na prošlogodišnjem planu 1.640.000 tona.

O Vinka Gogić

Pročitajte i

Od danas važe ove mjere

Ugostiteljski i uslužni subjekti od danas rade od sedam do 18 časova, zabranjeno je napuštanje …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *