Naslovna / Vijesti / Društvo / NVU „Bonum“ počinje sa realizacijom projekta „Baci otpad na pravo mjesto“

NVU „Bonum“ počinje sa realizacijom projekta „Baci otpad na pravo mjesto“

Nevladino udruženje „Bonum“ počelo je sa realizacijom novog projekta. Projekat „Baci otpad na pravo mjesto“ podržalo je Ministarstvo održivog razvoja i turizma.

Problem odlaganja otpada  u NVU “Bonum” ocjenjuju kao veoma važan sa aspekta poglavlja 27 u pregovorima sa Evropskom unijom.  Skreću pažnju da je, posebno u sjevernim djelovima Crne Gore, pa i u Pljevljima, nerazvijena svijest i nedovoljna informisanost građana o neophodnosti pravilnog tretiranja otpada.

– Dominirajući metod u sakupljanju otpada  Crnoj Gori  je  deponovanje  komunalnog otpada .U najvećoj mjeri se ne primjenjuje odvojeno sakupljanje i reciklaža ambalažnog  i drugog otpada.Ne postoji edukacija stanovništva o otpadu,načinu postupanja i obavezi reciklaže.U  sjevernim djelovima Crne Gore je nerazvijena svijest i nedovoljna   je informisanost građana o neophodnosti pravilnog tretiranja čvrstog otpada, i posledicama neodgovarajućeg tretiranja otpada po zdravlje stanovništva i životu sredinu. Prisutan je nedostatak međusektoirske saradnje i finansijskih sredstava za mobilisanje šire multietničke javnosti koja treba da igra glavnu ulogu u razvoju procesa selektivnog sakupljanja komunalnog otpada – kazao je Ruždija Strujić iz NVU „Bonuma“ na konferenciji za medije na kojoj je predstavljen projekat.

Projektom planiraju da započnu javnu kampanju o problematici selektivnog sakupljanja otpada i reciklaže u cilju održivog razvoja.

– Održivo upravljanje otpadom znači efikasnije korišćenje resursa, smanjenje količine proizvedenog otpada i postupanje sa njim na takav način da to doprinese ciljevima održivog razvoja. Da bi jedna kampanja bila uspešna, neophodno je učešće svih ključnih struktura lokalne zajednice, što ovaj projekat obezbjeđuje, ali i jedan kontinuitet aktivnosti u okviru kampanje i uvođenje konkretnih promjena u upravljanju komunalnim otpadom u smislu primarne selekcije na većem djelu teritorije opštine.U opštinama je primjećena situacija i ako se otpad  baca u označene kontejnere on opet završava na deponiji jer se ne vrši primarna selekcija otpada i baliranje kako bi se mogao poslati u fabrike za reciklažu. Selektivno sakupljanje otpada je inače, jedna od najznačajnijih aktivnosti za implementaciju Zakona o upravljanju otpadom.
Selektivnim sakupljanjem otpada sprečavamo zagađivanje životne sredine, štedimo prostor i energiju, čuvamo prirodne resurse. Samo odvojeno sakupljeni otpad može da se iskoristi. Da bi se reciklaža uspješno ostvarila neophodno je da pravilno odvajamo otpad na mjestu njegovog nastanka, jer je samo na taj način moguće ponovo iskoristiti papir, plastiku, staklo i metal. U pojedinim  djelovima  Pljevalja postavljeni  su novi kontejneri koji  se ne koriste pravilno U gradskom  područiju  i seoskim mjesnim zajednicama ima veliki broj divljih deponija . Građani nekontrolisano bacaju otpad u  rijeku Breznicu koja protiče  kroz grad, u rijeku Ćehotinu koja  predstavlja i izletište građana,po ulicama i parkovima.Otpad se deponuje u dvorištima škola i  u neposrednoj blizini  škola – upozoravaju iz NVU „Bonum“.

Strujić je podsjetio i da su Pljevlja ubrojana u crne ekološke tačke  ne samo Crne Gore već i daleko šire.

– Kao posledica velikog stepena aerozagađenja je i veliki broj plućnih bolesnika,psihičkih oboljenja  kod odraslih i djece.Poseban problem je nekontroilisano bacanje otpada što je potencijalna opasnost za pojavu zaraznih bolesti, veliki broj pasa lutalica i zagađeni parkovi i  rijeke u gradu pored šetališta. Javno preduzeće D.O.O. “Čistoća” na više lokacija u gradu postavilo je nove kante predviđene samo za žar da bi se spriječilo paljenje kontejnera. Međutim i dalje pojedini nesavjesni građani očigledno namjerno nastavljaju sa starom praksom uništavanja društvene imovine i degradiranju i onako narušene životne sredine u Pljevljima. Pored paljenja kontejnera pojedini građani u kontejnere ubacuju gume, građevinski materijal, dotrajali namještaj, a nije rijetkost da se kontejneri prevrnu ili završe u obližnjoj rijeci – kazao je  Strujić.

Upozorio je da bi ovakvi primjeri trebali izazvati veću reakciju Komunalne policije i svih ostalih nadležnih organa u opštini Pljevlja, uz primjenu kaznene politike, jer je, kako je kazao, očigledno da se jedino tako može obezbjediti poštovanje zakonskih normi.

Planirane aktivnosti u projektu su: Okrugli sto  na temu previlnog i selektivnog odvanja otpada uz učešće predstavnika Komunalne policije, DOO“Čistoća“ gradjana i NVO, informativna kampanja podizanja javne svjesti, eko radionica,  dostavljanje Inicijative Opštini Pljevlja za donošenje Odluke o načinu  odvojenog sakupljanja otpada,  kontakt  TV emisija”Reciklaža-put urbane održivosti” i formiranje eko patrola koje čine volonteri NVU „Bonum“, koji bi telefonom obavjestili komunalnu inspekciju  da interveniše  u slučajevima nekontolisanog odlaganja otpada.

Projekat se realizuje narednih šest mjeseci.

O Alma Sadović

Pročitajte i

Epidemiolog Laušević: Uz odgovornost svih do bezbjednih škola

Epidemiološka situacija može se kontrolisati samo ukoliko najmanje 95 odsto populacije poštuje propisane protiv epidemijske …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *