Naslovna / Vijesti / Društvo / Veliki broj vjernika na litiji

Veliki broj vjernika na litiji

Vjernici Srpske pravoslavne crkve nezadovoljni Zakonom o slobodi vjeroispovjesti i večeras su nakon molebana u Crkvi Svete Petke predvođeni Episkopom mileševskim Atanasijem prošli u litiji gradskim ulicama. Na raskrsnici kod opštine građanima su se obraćali članovi Odbora za odbranu svetinja. Pročitani su i Zaključci predloženi Skupštini opštine Pljevlja. U Zakljucima se navodi:

‘’1. Zakon o slobodi vjeroispovjesti nije u skladu sa Ustavom Crne Gore članom 14- odvojenost vjerskih zajednica od države.

2. Ovaj Zakon ne nanosi štetu samo pravoslavnom narodu u Crnoj Gori već cjelokupnom pravoslavnom narodu.

3. Zakon ima za cilj oduzimanje pravoslavnih bogomolja (hramova, manastira, crkava) i druge imovine Srpske pravoslvne crkve dok su druge vjerske zajednice zaštićene posebnim ugovorima.

4. Zakon o slobodi vjeroispovjesti u opštini Pljevlja, u  Crnoj Gori, pa i šire pogoršao je i onako lošu političku i bezbjedonosnu situaciju, pogoršao je odnose između vjerskih zajednica, pogoršao je odnose među braćom.

5. Skupština opštine Pljevlja predlaže Skupštini Crne Gore da se Zakon o slobodi vjeroispovjesti stavi van snage i da se usaglasi novi sa svim vjerskim zajednicama koje funkcionišu na prostoru Crne Gore.’’ Litija je završena kod Crkve Svete Petke, umjetničkim programom i obraćanjem Episkopa mileševskog Atanasija.

O Milivoje Irić

Pročitajte i

Završni radovi na adaptaciji i izgradnji sportskih igrališta u Gagovića imanju i terenu kod Gimnazije

U saradnji sa Ministarstvom sporta i mladih Crne Gore, Opština Pljevlja realizuje izgradnju novog terena …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *