Naslovna / Vijesti / Društvo / Akcija „Petarda“ u Pljevljima bila uspješna i dala je očekivane razultate

Akcija „Petarda“ u Pljevljima bila uspješna i dala je očekivane razultate

Operativna akcija „Petarda“ trajala je mjesec dana. Završena je 16. januara a zamjenik komandira Centra bezbjednosti Pljevlja Žarko Potpara za našu televizuju rekao je da je bila uspješna i dala je očekivane razultate.

Operativna akcija „Petarda“ počela je 16. decembra prošle i trajala do 16. Januara ove godine. Akcija je imala za cilj sprečavanje nedozvoljene trgovine i zloupotrebe pirotehničkih sredstava, koje mogu imati za posljedicu povrjeđivanje , izazivanje požara i narušavanje javnog reda i mira.

Akcija je u Pljevljima bila uspješna i dala je očekivane rezultate, rekao nam je zamjenik komandira CB Pljevlja Žarko Potpara.

„Izvodeći akciju „Petarda“policijski službenici su svakodnevno vršili kontrolu i pregled vozila na graničnim prelazima i putnim pravcima na gradskom području i drugim javnim mjestima u cilju pronalaženja i sprečavanja nelegalne trgovine i zloupotrebe pirotehničkih sredstava kao i povremenu kontrolu trgovinskih objekata sa tržišnim inspektorom. Prilikom kontrole trgovinskih objekata nije bilo registrovane nelegalne trgovine pirotehničkim sredstvima, odnosno registrovano je da je sve išlo prodajom u jednom objektu, koji ima urednu dokumentaciju za tu djelatnost.

Tokom akcije policijski službenici su 27. decembra 2019. god. Kod jednog lica oduzeli pet petardi, kaže Potpara i dodaje da Centru bezbjednosti Pljevlja nisu prijavljene povrede lica od porotehničkih sredstava.

Situacija na nivou države je sasvim drugačija. Bilo je ozboljnih povreda. Iz Urgentnog centra su kazali da je ove godine registrovano 15 lica kod koji su konstatovane povrede uzrokovane detonacijskim dejstvom pirotehničkih sredstava, od kojih je kod pet došlo do trajnog invaliditeta.

Činjenica da nikada ranije nijesu registrovane tako teške povrede od pirotehnike kao ove godine iz MUP-a  najavili da će u narednom periodu Direktorat za vanredne situacije uputiti inicijativu predstavnicima Uprave policije, zdravstvenog sistema i drugim nadležnim organima za izradu precizne i detaljne analize koja će ukazati koji su bili propusti u prodaji, kontroli i upotrebi pirotehnike, nakon čega će biti poznata odluka kojom će ovo pitanje biti dodatno uređeno.

O Vinka Gogić

Pročitajte i

Programska šema za srijedu, 23. 9. 2020.

  SRIJEDA 23.9.2020.     7,00-7,40 AUTO SHOP“- repriza   Strana produkcija 7,40-7,50 Pljevlja u …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *