Naslovna / Vijesti / Društvo / Građani stare lične karte moraju da zamijene do aprila 2025. godine

Građani stare lične karte moraju da zamijene do aprila 2025. godine

Važeće lične karte mogu se koristiti do isteka roka, odnosno najduže pet godina od početka primjene novog Zakona o ličnoj karti, koji počinje da se primjenjuje 30. marta ove godine, saopšteno je CdM-u iz Ministarstva unutrašnjih poslova. To znači da građani stare lične karte moraju zamijeniti do aprila 2025. godine.

Vlada Crne Gore je prošle sedmice donijela Odluku o izmjenama i dopunama Odluke o obrascima putnih isprava i Odluku o izmjeni Odluke o visini naknade za obrazac pasoša i putnog lista čime je stvorila pretpostavke da uskoro počne izdavanje ličnih dokumenata posljednje tehnološke generacije.

Nakon što je saopšteno da novi Zakon o ličnoj karti počinje da važi 30. marta CdM je pitao MUP da li to znači da će građani morati da mijenjaju važeće lične karte. Iz tog Valdinog resora je poručeno da građani važeće lične karte mogu da koriste najduže pet godina od početka primjene novog Zakona.

“Lične karte izdate u skladu sa Zakonom o ličnoj karti (Službeni list CG, br. 12/07, 73/10, 28/11, 50/12 i 10/14), odnosno važeće lične karte mogu se upotrebljavati do isteka roka njihovog važenja, a najduže pet godina od početka primjene novog Zakona o ličnoj karti, a koji počinje da se primjenjuje 30. marta 2020. godine. To znači da ukoliko posjeduju važeću ličnu kartu, izdatu po dosadašnjim propisima, građani neće morati da mijenjaju istu do isteka roka njenog važenja, odnosno najduže pet godina od dana početka primjene novog zakona”, kazali su CdM-u iz MUP-a.

Prošle godine usvojen Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o ličnoj karti, čija primjena je odložena do 30. mart 2020. godine.  Iz MUP-a pojašnjavaju da će nove lične karte imati brojne benefite za građane Crne Gore.

“Budući da će sadržati čip – elektronski nosač u kojem će biti ugrađeni certifikat za elektronsku identifikaciju i certifikat za kvalifikovani elektronski potpis, to će umnogome doprinijeti kvalitetnijem životu naših građana i unaprijediti komunikaciju i poslovanje u državi. Zahvaljujući certifikatima pohranjenim u čipu lične karte, građani će imati pristup brojnim uslugama, te će moći, preko portala eUprave, da naruče izvod iz registra rođenih, registra crnogorskih državljana, uvjerenje o prebivalištu, da izvrše promjenu adrese, jer je certifikat za kvalifikovani elektronski potpis ekvivalentan svojeručnom potpisu na šalteru”, navode u MUP-u.

Osim toga građanima će biti omogućen pristup određenim elektronskim servisima u zdravstvenom sistemu, kao što su: podizanje ljekova u apotekama, pristup zdravstvenom pregledu, jer će lična karta biti zamjena i za zdravstvenu knjižicu.

Podsjećamo da je Vlada Crne Gore na sjednici 16. januara 2020. godine usvojila Odluku o izmjeni Odluke o visini naknade za obrazac pasoša i putnog lista i Odluku o izmjenama i dopunama Odluke o obrascima putnih isprava.

Time je određeno da će visina naknade za obrazac pasoša iznositi osam eura, što je u odnosu na dosadašnju naknadu od 15 eura niže za sedam eura. To će u praksi značiti da će za djecu i lica do 21 godine ukupni troškovi za izdavanje pasoša iznositi osam eura, a za ostale građane, uz plaćanje administrativne takse od 25 eura, ukupni troškovi će iznositi 33 eura umjesto dosadašnjih 40 eura.

“Uvodi se i novina, kako bi se dobio najbolji mogući sigurnosni koncept, te će pasoš biti dopunjen dodatnim karakteristikama i bezbjednosnim elementima i izrađen u skladu sa ICAO standardima. Novi sigurnosni elementi koji će biti ugrađeni u pasoše smanjiće mogućnost zloupotrebe identiteta i ličnih podataka, odnosno spriječiće se falsifikovanja dokumenata. Savremenije putne isprave će olakšati rad Graničnoj policiji, operaterima na aerodromima, avioprevoznicima, carinskim službenicima, s obzirom da će automatizovana provjera dokumenata i putnika, dovesti do brže granične kontrole i manjih redova na graničnim prelazima”, naglašavaju u MUP-u.

Izdavanje pasoša III generacije počeće krajem ovog mjeseca. Građani koji posjeduju važeće pasoše nijesu u obavezi da ih mijenjaju do isteka roka važenja.

“Sveukupno, uvođenjem dokumenata III generacije, Crna Gora implementira evropske i međunarodne standarde iz ove oblasti, a što će, u krajnjem, omogućiti brže granične kontrole, lakše postupke u oblastima elektronskog poslovanja, elektronske trgovine, platnih sistema. Komunikacija građana postaće bolja, jednostavnija i jeftinija”, zaključuju u MUP-u u izjavi za CdM.

Izvor: CdM

O RTPV

Pročitajte i

Programska šema za srijedu, 23. 9. 2020.

  SRIJEDA 23.9.2020.     7,00-7,40 AUTO SHOP“- repriza   Strana produkcija 7,40-7,50 Pljevlja u …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *