Naslovna / Vijesti / Ekonomija / Ostvareni rekordni prihodi u šumarstvu

Ostvareni rekordni prihodi u šumarstvu

Nakon analize ostvarenih rezultata u 2019.godini, Uprava za šume konstatuje da je ostvaren rekordan prihod od 7,2 milion €, što predstavlja povećanje od 37% u poređenju sa prihodima od prije pet godina. Ostvareni rezultat je utoliko vrijedniji, što je ostvaren  uz smanjeni obim sječe od 15% u odnosu na 2018.godinu ili za čak  36% u odnosu na 2015.godinu, koja je bila rekordna po ostvarenoj proizvodnji u šumarstvu,  ali i po obimu izvoza najkvalitenije oblovine iz Crne Gore.

Ovim rezultatima su doprinijele aktivnosti na nivou Uprave za šume kroz jasno uspostavljenje interne procedure, kvalitetno uspostavljenu finansijsku disciplinu naplate svih potraživanja kao i insistiranje na doslednom poštovanjuobaveza iz potpisanih ugovora. Takođe,  očigledno je da je na ostvareni rezultat vrlo podsticajno djelovala i odluka Vlade iz 2017.godine, da se ograniči izvoz oblovine iz Crne Gore. Ova odluka je u prošloj godini produžena na još dvije godine što u potpunosti podržavaju sve akteri u ovom reprokompleksu, tako da danas imamo situaciju da je Izvoz trupaca u prošloj godini manji za  56 puta nego u 2015. godini!

Pored ohrabrujućih rezultata Uprave za šume, realna očekivanja su da će se ostvariti   rekordni rezultati i u cjelokupnom  sektoru šumarstva i drvoprerade.Procjene su da će se uzavršnim računima iskazati prihodiod oko 110 miliona €.

Uprava za šume planira da i u ovoj godini, postupak dodjele šuma na korišćenje sprovede blagovremeno i transparentnosa jasnim i jednakim pravilima za sve učesnike uz nastavak uspostavljene prakse naplate svih potraživanja.

Uvjereni smo da će se pozitivni trendovi nastaviti i u 2020. godini  gdje smo Godišnjim programom gazdovanja šumama planirali uvećanje prihoda po svim osnovima i bolje rezultate nego u prethodnoj godini.

O RTPV

Pročitajte i

Opštine naplatile 1,63 miliona eura naknada za bespravne objekte

Crnogorske opštine naplatile su ukupno 1,63 miliona eura naknada za komunalne opremanje za bespravne objekte, …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *