Naslovna / Vijesti / Kultura / Izložba „Ljepote Crne Gore na dlanu“u Zavičajnom muzeju Pljevlja

Izložba „Ljepote Crne Gore na dlanu“u Zavičajnom muzeju Pljevlja

U srijedu 22. januara sa početkom u 18 h, u Zavičajnom muzeju Pljevlja biće otvorena izložba „Ljepote Crne Gore na dlanu“, u organizaciji Biblioteke za slijepe Crne Gore.

Prva biblioteka za slijepe u Crnoj Gori otvorena je prije nešto više od decenije u Podgorici i mjesto je sastajanja i kulturno-edukativne nadgradnje za veliki broj osoba sa oštećenim vidom. Projekat „Ljepote Crne Gore na dlanu“ predstavlja prvu izložbu namijenjenu osobama sa oštećenim vidom. Prema riječima Branka Banovića, direktora Zavičajnog muzeja Pljevlja na izložbi će u 3D formatu biti predstavljena 23 objekta od kulturnog, turističkog i istorijskog značaja, a izložba je praćena i audio vodičem, kao i kratkim opisima na crnom tisku i Brajevom pismu. Projekat je značajan i poseban jer doprinosi približavanju segmenata kulturne baštine osobama oštećenog vida, koje zbog senzornih ograničenja nisu imale priliku da se upoznaju sa širokim spektrom kulturnih dobara u Crnoj Gori.

Na izložbi su predstavljeni Sat kula u Podgorici, Most na Tari, Stari grad Budva, Hram Hristovog Vaskrsenja, Mauzolej na Lovćenu, Njegoševa kapela, Sveti Stefan, ostrvo Mamula, Sat kula Herceg Novog, ostrvo Gospa od Škrpjela, Most na Sastavcima, Carev Most u Nikšiću, Brana Mratinje na Pivi, Dvorac kralja Nikole u Nikšiću, Manastir Ostrog, Cetinjski manastir, drevni rimski grad Duklja, Njegoševa Biljarda, Spomen-dom u Kolašinu i Most Milenijum. Među 23 izložena eksponata nalaze se i 3D eksponati manastira Svete Trojice i Husein-pašine džamije.

Banović naglašava da je projekat dobio podršku Savjeta Evrope i Evropske komisije – i to u konkurenciji 84 ideje iz svih evropskih država. Za projekat „Ljepote Crne Gore na dlanu“ Biblioteka za slijepe Crne Gore je u oktobru dobila nagradu “European Heritage Stories” u Strazburu, gdje je uvrštena u deset najznačajnijih priča o kulturnom nasljeđu u Evropi.

Izložba će biti otvorena narednih sedam dana.

O RTPV

Pročitajte i

Ministarstvo kulture podržalo Opštinu Pljevlja sa 12.000,00 eura za realizaciju 4 projekta iz oblasti kulturno – umjetničkog stvaralaštva

U cilju podsticaja i podrške razvoju kulture kroz programe sufinansiranja projekata iz oblasti kulturno umjetničkog …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *