Naslovna / Vijesti / Politika / Uskoro novi poziv za dobrovoljno služenje vojnog roka

Uskoro novi poziv za dobrovoljno služenje vojnog roka

Generalni direktor Direktorata za ljudske resurse Ministarstva odbrane Mihailo Volkov kazao je da će Ministarstvo odbrane uskoro objaviti konkurs za dobrovoljno služenje vojnog roka.

Volkov je u izjavi za Pobjedu kazao da je 2019. godine uvedeno dobrovoljno služenje vojnog roka, “kao jedan od modela osposobljavanja za službu u Vojsci u cilju stvaranja baze za popunu stalnog i rezervnog sastava”.

-Riječ je o novom projektu koji je do sada rezultirao uspješno završenim ciklusima osposobljavanja, te smatram da će ubuduće ovaj broj rasti – kazao je Volkov.

Objasnio je i da je princip prijavljivanja za dobrovoljno služenje vojnog roka putem javnog oglasa, a tokom njegovog trajanja, tvrdi Volkov, vojnici na obuci stiču znanja i vještine koje su neophodne za obavljanje dužnosti u jedinicama Vojske u uslovima ratnog ili vanrednog stanja.

-Lica koja su uspješno savladala obuku tokom dobrovoljnog služenja vojnog roka mogu da budu dio rezervnog sastava, ili da se pak odluče za profesionalnu vojnu službu u skladu sa potrebama za popunu jedinica Vojske – istakao je Volkov, dodajući da ministarstvo odbrane i Vojska Crne Gore posebnu pažnju posvećuju privlačenju mladog i kvalitetnog kadra putem jačanja imidža u javnosti kao i promocijom vojnog poziva.

Podsjetio je i da je tokom 2019. Godine primljeno 130 vojnika i vojnikinja po ugovoru.

-Jedan od strateških ciljeva u domenu upravljanja ljudskih resursa jeste dostizanje odgovarajuće razmjere između kategorija profesionalnih vojnih lica i podmlađivanja kadra. Posebna pažnja u prethodnom periodu bila je usmjerena na zapošljavanje velikog broja vojnika po ugovoru. Tako je samo u 2019. godini primljeno 130 momaka i djevojaka, starosne dobi od 18 do 25 godina, što je povratno uticalo i na smanjenje ukupne starosne granice u Vojsci – dodao je Volkov.

Volkov je kazao da je trenutno u toku oglas za prijem 80 vojnika i vojnikinja po ugovoru koji trajedo 27. januara.

Ministarstvo odbrane, dodaje on, snažno je posvećeno zapošljavaju perspektivnih mladih ljudi “kojima se pruža izvanredna prilika za profesionalni i lični razvoj i za izgradnju uspješne karijere u Vojsci Crne Gore”

-Ovom prilikom, upravo tim mladim ljudima poručujem, da je vojni poziv častan i uzvišen, a svi koji se odluče za njega treba da se vode osjećajem patriotizma, lojalnosti, kao i posvećenosti državi i njenim interesima. Uz ambiciju i želju za usavršavanjem, odgovornošću i profesionlizmom uspjeh u ovoj profesiji je zagarantovan. Svi koji žele da se oprobaju u ovom dinamičnom pozivu, koji nudi konstantno usavršavanje i napredovanje, poručujem da iskoriste priliku i prijave se na konkurs koji traje do ponedjeljka – naveo je Volkov.

Nakon što budu primljeni, vojnici i vojnikinje, kazao je Volkov, stiču znanja i vještine koje su neophodne za obavljanje dužnosti u jedinicama Vojske u uslovima ratnog ili vanrednog stanja.

-Osposobljeni su za rukovanje sa različitim vrstama pješadijskog naoružanja kao i za njegovu taktičku upotrebu u različitim situacijama. Pored redovnog fizičkog vježbanja i uvježbavanja strojevih radnji, vojnici prolaze obuku iz prve pomoći, topografije, orjentacije, kretanja po zemljištu na osnovu karte, rukovanja sa minsko-eksplozivnim sredstvima, postavljanja šatora, organizovanje života i rada u terenskim uslovima i još mnogih drugih radnji – ocijenio je Voklov.

Mladim ljudima poručuje da treba da znaju da biti vojno lice znači biti odgovoran građanin Crne Gore.

-Spreman da brani tekovine našeg društva, požrtvovan, etičan, predan, motivisan, human, sposoban, liderski orjentisan, obučen da u svakom trenutku bude spreman da odgovori zadacima i misijama Vojske – ističe Volkov.

Izvor: Pobjeda

O RTPV

Pročitajte i

Pogledajte koja partija je potrošila najviše novca za reklame na Fejsbuku

Političke partije i izborne liste potrošile su više od 77 hiljada eura za sponzorisanje njihovih …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *