Naslovna / Vijesti / Ekonomija / Javni poziv za podršku primarnoj proizvodnji kroz IPARD program planiran za 18. februar 2020. godine

Javni poziv za podršku primarnoj proizvodnji kroz IPARD program planiran za 18. februar 2020. godine

Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja obavještava zainteresovane poljoprivredne proizvođače da je objavljivanje narednog, drugog po redu, javnog poziva za podršku primarnoj proizvodnji kroz IPARD program planirano za 18. februar 2020. godine.

Kroz ovaj poziv IPARD sredstva mogu dobiti proizvođači iz sektora mlijeka, mesa, proizvodnje jaja, voća, povrća ratarstva (uključujući žitarice, gljive, pečurke, aromatično i ljekovito bilje), vinogradarstva, maslinarstva, pčelarstva i ribarstva. Iz Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja pozivaju  poljoprivredne proizvođače da se u što većem broju, na vrijeme i kvalitetno pripreme za apliciranje na javni poziv kroz koji mogu dobiti bespovratnu podršku u iznosu i od 60 do 70 odsto investicije za unapređenje proizvodnje.

Svima njima sugestija je da pripreme projekte i počnu spremati potrebnu dokumentaciju, kako bi se uspješno prijavili i ugovorili podršku. Za sve informacije i savjete u tom cilju, predstavnici Ministarstva i savjetodavnih službi na raspolaganju su poljoprivrednim proizvođačima, a nakon objavljivanja javnog poziva biće organizovana i terenska info – kampanja za proizvođače iz svih opština.

Finansijska podrška za ovaj javni poziv sastoji se od 75% sredstava obezbijeđenih  od EU kroz IPARD i 25% nacionalnih sredstava obezbijeđenih od Vlade Crne Gore.

Kroz IPARD podršku za primarnu poljoprivrednu proizvodnju poljoprivredni proizvođači mogu konkurisati sa projektima, čiji prihvatljivi troškovi iznose od 10 do 500 hiljada eura, sa bespovratnom podrškom do 60% prihvatljivih troškova. Za mlade farmere, ispod 40 godina, podrška je 65%, dok je za one koji realizuju investicije u planinskom području iznad 600 metara nadmorske visine podrška 70% prihvatljive investicije.

Iz mInistarstva podsjećaju da je prvi IPARD javni poziv imao značajno interesovanje proizvođača. Ugovoreno je 245 projekata ukupne vrijednosti investicija u iznosu od 17,3 miliona eura, za šta je opredijeljena bespovratna podrška u iznosu od 9,5 miliona eura. Realizacija ovih investicija je u toku. Ugovorena je nabaka 185 traktora i oko 200 komada različite priključne mehanizacije. Izgradiće se ili rekonstruisati 43 objekta, 11 plastenika i 13 objekata za smještaj stoke. Planirano je podizanje ili rekonstruisanje 10 zasada iz sektora voćarstva ili vinogradarstva.

O Vesna Tanjević

Pročitajte i

Opštine naplatile 1,63 miliona eura naknada za bespravne objekte

Crnogorske opštine naplatile su ukupno 1,63 miliona eura naknada za komunalne opremanje za bespravne objekte, …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *