Naslovna / Vijesti / Društvo / Loš kvalitet vazduha

Loš kvalitet vazduha

Posljednjih nekoliko dana Agencija za zaštitu prirode i životne sredine svakodnevno u popodnevnim satima izdaje saopštenje za javnost o kvalitetu vazduha za taj dan. Daju nam minimalne i maksimalne koncentracije zagađujućih lebdećih čestica u vazduhu prethodnog dana i izmjerene vrijednosti u 17 sati tog dana sa  univerzalnim preporukama kako se ponašati tokom prisustva visokog i veoma visokog zagađenja vazduha. Po njihovim standardima visoko zagađenje vazduha je kada se satne koncentracija PM10 čestica kreću između 90 i 180 µg/m3, veoma visoko zagađenje vazduha je kada je  satna koncentracija PM10 čestica veća od 180 µg/m3.

U prilog tome u utorak 21. januara satne koncentracije PM10 čestica od 17 sati pa jutros 22. januara do 9 sati bile su u prekoračenju, govorim o Pljevljima. Naprimjer od 19 sati 21. do 3 sata 22. Januara zagađenje vazduha bilo je veoma visoko jer se koncentracija PM 10 čestica kretala od 190 do 219 mikrograma po metru kubnom, ostalih sati vazduh je bio visoko zagađen.

Nažalost mi ništa novo ne saznama niti to utiče na način življenja Pljevljaka. Sa ovim problemom decenijama unazad živimo, a dobijene podaci nam ništa ne znače jer ih i sami pratima onlajn na mjernoj stanici u Gagovića imanju.

Ono što je evidentno  je da je ovakav način svog angaživanja  Agencija za zaštitu prirode i životne sredine počela sa enormnim zagađenjem vazduha u Podgoruci, Bijelom Polju i Nikšiću. Pljevljaci se opet osjećaju iznevjerenim. Zar je trebalo da neko drugi osjeti posljedice lošeg kvaliteta vazduha pa da se nadležni sjete Pljevalja.

Sjećamo se da su nekoliko godina unazad ekološke nevladine organizacije iz Pljevalja, Podgorice i Nikšića organizovale performans u Pljevljima kako bi podsjetili nadležne da je pet do 12 i da se problem zagađenja vazduha mora početi rješavati. Nažalost odziv je bio loš a nadležne nije doticalo to što se čulo na performansima. Aktivisti ekoloških organizacija nisu naišli ni na podršku lokalne samouprave niti velikih zagađivača. Sada se u svakodnevnim izvješatajima nalaze i Pljevlja, kao da je nešto novo.

Istina je da je 2013. godine donesen Plan kvaliteta vazduha za opštinu Pljevlja a za izradu i sprovođenje ovog plana nadležni su: Ministarstvo održivog razvoja i turizma, Agencija za zaštitu životne sredine i opština Pljevlja.

Studija uticaja zagađenja vazduha u opštini Pljevlja koju je za potrebe izrade Plana kvaliteta vazduha za opštinu Pljevlja izradio „TECHNE Consulting” pokazuje da će ukupne emisije razmatranih zagađujućih supstanci rasti u narednim godinama (posmatran je period do 2020. godine), ukoliko se ne preduzmu mjere za smanjenje zagađenja.

Projekcija rasta emisije suspendovanih čestica prevazilazi 300%. Primjenom mjera za smanjenje zagađenja vazduha koje su predložene ovim planom umjesto projektovanog povećanja od 300%, do 2020. godine postiglo bi se smanjenje zagađenja suspendovanim česticama od oko 40% u odnosu na baznu godinu 2010.

Zabilježeno je da je 2012  prekoraćenje srednjih dnevnih vrijednost PM10 čestica bilo 217 dana. Prema mjesečnim izvještajima kvaliteta vazduha u 2019. godini izračunali smo das u 136 dana koncentracije PM10 čestica bila u prekoračenju, s tim što je su nepona dva mjeseca državne mreže za praćenje kvaliteta vazduha bile u reviziji, a prema standardima ne smije se prekoračiti više od 35 puta u toku godine.

O Vinka Gogić

Pročitajte i

CAZAS: Godišnje 1.400 abortusa, većina namjernih

Povodom 26. septembra Svjetskog dana kontracepcije, iz CAZAS-a je saopšteno da se u Crnoj Gori …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *