Naslovna / Vijesti / Društvo / Marković: Situacija je razočaravajuća, obračun sa Crnom Gorom podržala Srbija

Marković: Situacija je razočaravajuća, obračun sa Crnom Gorom podržala Srbija

Sve ovo što se izdešavalo nakon usvajanja Zakona je razočaravajuće. Taj otvoreni obračun sa Crnom Gorom podržali su i akteri iz susjedne države, a paljenje crnogorske zastave i neodlučnost da se ona sačuva najbolje pokazuju odnos prema Crnoj Gori – poručio je premijer Crne Gore, Duško Marković u jutarnjem programu na TVCG.

”Ako bi to moglo stati u jednoj riječi onda bi bila da je sve ovo razočaravajuće. Prošli smo jedan težak period u ovih 20tak dana koji nije bio sao otpor i neslaganje Zakonu nego je prerastao u jedan klasičan obračun sa Crnom Gorom njenim institucijama i njenim pravom da odlučuje o ovakvim pitanjima. Tu jatu su najbrutalnije podržali akteri iz susjedne države. Oni su započeli atakom na državne simbole i našu ambasadu bez spremnosti i namjere da se ista institucija sačuva. Često se govori da je bio pokušaj paljenja crnogorske zastave, međutim to nije bio pokušaj već paljenje zastave i to govori o odnosu prema našoj državi”, kazao je Marković.

On je dodao i da su započete radnje kako bi se institucije kompromitovale ali je država reagovala smireno i odgovorno.

”Ovdje su započete radnje kako bi se kompromitovale institucije u Crnoj Gori i te radnje su se ogledale u vidu blokade institucija i saobraćajnica i država je odreagovala mudro i strpljivo. Imali smo jednu neviđenu agresiju na Crnu Goru i njene institucije, njen pravni i ustavni poredak. To više nije potrebno nikome objašnjavati, argumenata je sasvim dovoljno u javnosti. Sada ulazimo u sljedeću fazu, vjerujem većeg razumijevanja”, istakao je Marković.

Kako je doda svako ko je želio da prati donošenje Zakona prepoznao je razloge i motive.

”Period rada na ovom zakonu nije bio kratak, to nije bilo ni pola godine, ni godinu, niti samo u toku one rasprave. Rad na ovom zakonu je počeo prije pet godina. Sjetite se sao javnih rasprava koje su organizovane širom Crne Gore gdje su bile žustre polemike pa i sprječavanje da se o Zakonu razgovara. Mitropolija tvrdi da nije bilo rasprave jer ne želi da imamo ovaj Zakon u pravnom sistemu, oni žele ovaj Zakon van pravnog sistema. Neviđena kampanja protiv ovog zakona i pritisci iz Srbije koji dolaze od političara, montiranih analitičara pa i najvećih zvaničnika doprinose toj kampanji da se situacija zamagli i da se ne razgovara o ovom Zakonu i da se zamagle oči pojedinim građanima”, kazao je Marković.

Izvor: Analitika

 

O RTPV

Pročitajte i

Za tri godine primljeno 515 vojnika po ugovoru

Ministarstvo odbrane je nakon spovedenih intervjua i provjera protekle sedmice u Vojsku Crne Gore primilo …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *