Naslovna / Vijesti / Hronika / Okrivljeni osporili nalaz vještaka

Okrivljeni osporili nalaz vještaka

U Osnovnom suduPljevlja nastavljeno je suđeni četvorici optuženih, zaposlenih u Termoelektrani Pljevlja, zbog ekološkog incidenta koji se desio 4. jula prošle godine.

Vještak Snežana Vidanović je ostala pri nalazu koji je dostavila tužilaštvu. Ona je kazala da je nalaz uradila na osnovu dostupne dokumentacije u ovom predmetu. Advokati odbrane su ukazali da u spisima predmeta nema izvještaja CETI-ja i Patomorfoškog izvještaja  specijalističke veterinarske laboratorije. Odbrana je ukazala da je vještak koristio navedena dokumenta prilikom sastavljana nalaza.

Advokat Goran Rodić je istakao ‘’U problemu smo zbog nedostatka dokumenata, bez ovih dokumenata odbrana nema parametara za raspravu sa vještakom.’’Sudija Ljiljana Popović je od vještaka zatražila pojašnjenje navoda da ventil na bager stanici nema rezervnu varijantu. Snežana Vidanović je istakla da Integrisana dozvola ne predviđa drugu opciju u slučaju kvarova na pumpi. ‘’Propisane su rezervne opcije za mnogo jednostavnije situacije, a za ovu incidentnu situciju nije propisana alternativa otvaranju ventila‘’ kazala je Vidanović.

Okrvljeni Slavko Vukašinović je ukazao da postoje ISO standardi za uzimanje  uzoraka. Po negovim riječima u konkretnom slučaju nisu ispoštovani standard i nalaz CETI-ja nije relevantan za suđenje. Sudija Ljiljana Popović je uvažila primjedbu da je neophodno kompletirati dokumentaciju i sledeće ročište zakazala za 24. februar.

O Milivoje Irić

Pročitajte i

Akcija Taksi: Kontrolisano 768 vozila, kažnjena 193 vozača

U okviru planiranih mjera i aktivnosti u cilju unapređenja stanja u oblasti bezbjednosti drumskog saobraćaja, …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *