Naslovna / Vijesti / Društvo / Za osudu je što Mitropolija protjeruje vjernike, netačno je da ćemo hramove dati CPC

Za osudu je što Mitropolija protjeruje vjernike, netačno je da ćemo hramove dati CPC

Apsolutno je za svaku osudu što Mitropolija crnogorsko-primorska potjeruje iz pravosljavlja građane koji se ne protive ovom Zakonu. Apsolutno su netačne informacije i špekulacije da ćemo manastire koristiti u komercijalne svrhe ili da ćemo ih dati CPC. Crkve i hramovi će služiti vjernicima i vjerskim potrebama – kazao je Marković u jutarnjem programu TVCG.

‘DPS nikada svoj program nije vezivala i svoje ciljeve opredjeljivala u odnosu na građane koji vjeruju i one koji nevjeruju. U DPS-u mogu biti svi koji prihvataju program i koji rade u interesu Crne Gore. U koju crkvu idu to je njihovo neotuđivo pravo. Zaista je za svaku osudu pojava da građanima koji prema ocjeni sveštenstva Mitropolije stoje iza ovog zakona ili neće da mu se protive protjeruju iz pravoslavalja, zabranjuju ulazak u crkve i to je nešto što je nedopustivo za države 21. vijeka”, kazao je Marković.

Premijer je odbio kvalifikacije da će se manastiri pretvarati u poslastičarnice i da će se koristiti u komercijalne svrhe. On je rekao da je netačno i da se manipuliše kada se iznosi da će crkve i hramovi dati Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi.

”Zakon definiše jednakost svih vjerskih zajednica. Mi ne izdižemo samo jednu vjersku zajednicu kao što je to u Srbiji nego kod nas svi imaju jednaka prava. Crkve, manastiri, hramovi u Crnoj Gori ostaju vjernicima i samo za vjerske potrebe. Špekulacije i manipulacije su nepotrebne. Pomenuto je da država želi da uzme objekte i stavi ga u komercijalne svrhe, to je apsurdno jer to Zakon zabranjuje. Vjerske objekte će koristiti samo vjernici u vjerske svrhe kao i svi drugi građani koji žele da ih posjete. Ti objekti su kulturna i duhovna baština Crne Gore kroz koje se ogleda nastanak naše države i moraju se posebno nadgledati i štititi. I ona imovina koja će biti državna i ona koja će biti u vlasništvu Mitropolije crnogorsko-primorske će služiti samo vjeri”, kazao je Marković.

Marković je kazao da se na litijama šalje pogrešna poruka, te da je Vlada otvorena za dijalog ali ne može povući zakon, jer stvari tako ne funkcionišu.

”Mitropolit i sveštenstvo na ovim litijama kažu: ”Nema dijaloga dok Vlada ne povuče Zakon”. Oni nisu pravnici ali imaju svoje savjetnike. Vlada ne može da povuče Zakon jer je on prošao sve procedure i on je sada u pravnom životu. Ona strana koja je nezadovoljna može ga osporiti u cjelosti ili u pojedinim normama. Kako se to radi? Predlogom Zakona o ocjeni ustavnosti. Takođe u Skupštini političke partije mogu pokrenuti amandmane na izmjenu Zakona ili povlačenju i donošenju novoga, ali to mora biti u parlamentarnom životu ne u društvenom”, kazao je Marković.

Izvor: Analitika

O RTPV

Pročitajte i

Lokalne samouprave, Uprava policije i Uprava za inspekcijske poslove dogovorile koordinirane kontrole poštovanja epidemioloških mjera

Nadležni organi u lokalnim samoupravama će zajedno sa Upravom policije i Upravom za inspekcijske poslove …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *