Naslovna / Vijesti / Društvo / Šehović: Digitalizacija je preduslov kvalitetnijeg obrazovanja

Šehović: Digitalizacija je preduslov kvalitetnijeg obrazovanja

„Vrijeme je da djeci ponudimo tradicionalni sadržaj na nov – njihov način, kroz digitalizaciju obrazovnog sistema“, poručio je ministar prosvjete dr Damir Šehović na Svjetskom obrazovnom Forumu (EWF) koji je održan po 17. put. u Londonu. Time, kako je istakao, ne smijemo djecu „ostaviti pred ekranom“, već upravo im pomoći da na interesantan i nov način, uz pomoć novih tehnologija, steknu trajna znanja, umjesto da dragocjeno vrijeme provode samo na društvenim mrežama.

U okviru Foruma ministar Šehović je učestvovao na Okruglom stolu ministara obrazovanja Zapadnog Balkana na temu „Digitalne vještine: Transformacija u jednoj generaciji“, gdje je sa kolegama iz Regiona razmijenio mišljenja i iskustva na temu digitalizacije obrazovnih sistema.

Šehović je istakao da su naša djeca već dio globalne digitalne generacije, polazeći od činjenice da ogroman procenat koristi računar i internet, ali dominantno za društvene mreže. Do promjene, kako je rekao, neće doći dok im ne ponudimo dugotrajno, tradicionalno obrazovanje na njihov način, kroz svijet koji oni razumiju i u kojem žive, a to je digitalni svijet.

„Svjesni toga, preduzeli smo nekoliko koraka ka unapređenju našeg obrazovnog sistema u smislu digitalzacije. Za početak ćemo u saradnji sa Evropskom investicionom bankom u gotovo svim školama obnoviti računarsku opremu, u vrijednosti oko 3 miliona eura. Takođe, od naredne školske godine plan je da pilotiramo projekat digitalne učionice, u okviru koga ćemo djeci ponuditi sadržaj iz klasičnih udžbenika u digitalnoj formi“, poručio je Šehović. On je, takođe, pojasnio da „digitalna forma“ ne znači puko prebacivanje klasičnog udžbeničkog sadržaja u digtalnu formu, već korišćenje animacija, i drugih digitalnih formi, kako bi se gradivo približilo učenicima.

On je rekao da je namjera da djecu naučimo da nepregledan izvor informacija koje nudi digitalna era nauče da koriste na pravi način i za unapređenje svog obrazovanja, ali i za stvaranje nekih novih vrijednosti.

Kao dobar primjer pomenuo je projekat „Škole za 21. vijek“ koji realizuje Britanski savjet uz podršku Ministarstva prosvjete. Do sada je kroz ovaj projekat za 76 škola obezbijeđeno 2500 mikrobit džepnih računara koje učenici već koriste i kreiraju zapažene projekte. On je istakao da će do kraja 2021. godine ukupno 4000 mikrobit računara biti dodijeljeno školama u Crnoj Gori.

Sastanku su prisustvovali i zvaničnici Vlade Velike Britanije nadležni za vanjske poslove, a bilo je riječi i aktivnostima koje se realizuju u sklopu Berlinskog procesa.

Akcenat ovogodišnjeg Svjetskog obrazovnog Foruma stavljen je i na posljedni PISA izvještaj, sa posebnim fokusom na glavne odrednice izvještaja, kako se PISA mijenjala u protekle 2 decenije, kao i to u kojoj mjeri PISA testiranje može doprinijeti sveobuhvatnoj promjeni.

Svjetski obrazovni forum bio je prilika da se razmijene iskustva, diskutuje o izazovima i mogućnostima u smislu obezbjeđivanja boljeg kvaliteta na polju obrazovanja, ali i o podršci mladim ljudima da iskažu svoje talente.

U okviru Foruma, delegacija Crne Gore posjetila je i najveći svjetski sajam obrazovnih tehnologija „BETT Show“.

O RTPV

Pročitajte i

Završni radovi na adaptaciji i izgradnji sportskih igrališta u Gagovića imanju i terenu kod Gimnazije

U saradnji sa Ministarstvom sporta i mladih Crne Gore, Opština Pljevlja realizuje izgradnju novog terena …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *