Naslovna / Vijesti / Politika / Bogdanović: Zakonom niko ništa nikome ne otima

Bogdanović: Zakonom niko ništa nikome ne otima

Zakon o slobodi vjeroispovijesti nije zakon protiv bilo koga i nijednom vjerniku ili posjetiocu tih sakralnih objekata neće biti uskraćena prava koja ima danas, poručio je ministar kulture Aleksandar Bogdanović.

Ministar kaže i da će država Crna Gora imati mogućnost da permanentno i adekvatno tretira i štiti objekte koji su kulturna baština svih građana Crne Gore.

“A to, nadalje, znači kako nećemo više imati slučajeve kao do sada, kada su pojedini držaoci sakralnih objekata na njima vršili raznorodne intervencije, ne konsultujući pritom struku niti bilo koga nadležnog za ta pitanja. A upravo to, primjer je kako ne treba postupati sa kulturnom baštinom“, kazao je Bogdanović za Portal Analitika.

On je podsjetio da Zakon o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica tretira sve vjerske zajednice na ravnopravan način.

Država će, kaže on, u skladu sa pozitivno pravnim propisima i u predviđenim postupcima sprovoditi postupke u pravcu apsolutne primjene Zakona, posebno odredbi koje stvaraju uslove za rješavanje pitanja vlasništva, sve sa ciljem odgovornog odnosa prema nasljeđu i baštini.

“Kako god, ovo je prilika da još jednom ponovim stav kako ovo nije zakon protiv bilo koga – te da nijednom vjerniku ili posjetiocu tih sakralnih objekata neće biti uskraćena prava koja ima danas”, rekao je Bogdanović.

Ministarstvo kulture, kaže on, posjeduje spisak sakralnih objekata koji pripadaju materijalnom segmentu kulturne baštine, odnosno koji, sa pripadajućim predmetima, imaju status kulturnog dobra.

“Riječ je o 270 kulturnih dobara. Ipak, nije zahvalno govoriti o eventualnom broju onog dijela kulturne baštine za koji još uvijek nijesu utvrđene kulturne vrijednosti, a koji će biti tretirani Zakonom, jer postupci tek predstoje. Nijesam pozvan da govorim o eventualnoj krivičnoj ili disciplinskoj odgovornosti službenika drugih organa – posebno ako je u pitanju razdoblje od prije 20 ili 30 godina”, rekao je Bogdanović.

Ponavlja da novim zakonom “niko nikome ništa ne oduzima i da crkve i manastire niko neće nigdje ponijeti”.

“Država Crna Gora će imati mogućnost da permanentno i adekvatno tretira i štiti objekte koji su kulturna baština svih građana Crne Gore. A to, nadalje, znači kako nećemo više imati slučajeve kao do sada, kada su pojedini držaoci sakralnih objekata na njima vršili raznorodne intervencije, ne konsultujući pritom struku niti bilo koga nadležnog za ta pitanja. A upravo to, primjer je kako ne treba postupati sa kulturnom baštinom. Država Crna Gora je najviša vrijednost, ona je zajednička kuća svih nas i svih vjerskih zajednica u kojoj ima dovoljno mjesta za ravnopravan život svih. Država ima odgovornost da štiti najznačajnije vjerske objekte kao kulturno dobro građana, jer je naša kulturna baština ogledalo i potvrda građanske i evropske Crne Gore”, rekao je Bogdanović.

Izvor: fosmedia.me

O RTPV

Pročitajte i

Saopštenje za javnost povodom šovinističkih poruka u Pljevljima

Povodom šovinističkih poruka usmjerenih protiv naših sugrađana – pripradnika manjinskih naroda i drugih manjinskih nacionalnih …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *