Naslovna / Vijesti / Društvo / Ministarstvo prosvjete uvodi novi sistem: Pratiće se talenti svih učenika

Ministarstvo prosvjete uvodi novi sistem: Pratiće se talenti svih učenika

Iz Ministarstva prosvjete su u izjavi za CdM najavili da će uspostaviti sistem praćenja talenata đaka. U Ministarstvu prosvjete navode da polaze od stanovišta da svako dijete ima određeni talenat, te da su u skladu sa time, u prethodnom periodu radili na uspostavljanju sistema evidentiranja, praćenja i podsticanja talenata djece koji su već došli do izražaja, ali i da praćenja sve djece kako bi sami nastavnici imali ulogu u identifikovanju talenata kod onih đaka kod kod kojih ti talenti i sklonosti još nijesu dovoljno prepoznati.

“Ono što je svakako jedna od izuzetno važnih novina jeste da se već od ovog, drugog polugodišta, uvodi novi modul naš informacioni sistem, koji će podrazumijevati da u toku školske godine odjeljenske starješine evidentiraju talente djece i njihova učešća i rezultate na raznim takmičenjima, odnosno unesu podatke o talentima i sklonostima djece na kojima je potrebno raditi i koje je potrebno podsticati”, kazala je CdM-u PR Ministarstva prosvjete Milica Lekić.

Na taj način, kako je pojasnila Lekić, mogu sprovoditi ozbiljne analize u vezi sa sklonostima učenika i sistemskom pristupu njihovom interesovanjima, jer će sad u svakom momentu moći da grupišu podatke na način koji im je potreban. Na primjer, moći će da dobiju broj i spiskove djece talentovane za matematiku ili neku drugu oblast, bilo da su to ona djeca koja su osvajala nagrade, ili pak oni koji nijesu učestvovali na takmičenjima, ali su nastavnici prepoznali talenat i interesovanje.

“Iste podatke možemo da grupišemo po raznim kritrerijumima: regijama, uzrastu, školama, polu, nivoima obrazovanja i dr. Dakle, ovo zaista jeste ogroman korak naprijed u smislu postavljanja sistema na drugačiji način, umjesto ad hoc djelovanja onda kada “čujemo” da je neko talentovan ili tek nakon što osvoji neku od značajnih nagrada. Taklav pristup je neozbiljan i sebi to nećemo dozvoliti”, poručila je Lekić.

Prema njenim riječima takođe, ovakva vrsta evidencije odlična je zbog činjenice da mnoga djeca, iz raznih razloga, ne učestvuju na državnim ili nekim drugim prestižnim takmičenjima, ali nezavisno od toga pokazuju u učionici potencijal.

Dakle, važni su naravno osvajači nagrada, ali isto tako i mnoga djeca koja pokazuju određene sklonosti pred nastavnicima, ali se možda ne prijavljuju na nadmetanja ili pak imaju talenat ali ga je prije upućivanja na takmičenja potrebno dodatno razviti.

“Upravo zato cijenimo ovaj modul dodatno kvalitetnim i važnim, jer on funkcioniše na neselektivnoj osnovi, svakom djetetu pristupa isto, a mi dobijamo neprocjenjivo vrijedne podatke za obrazovni sistem. Moguća područja u kojima treba identifikovati kreativnost su izuzetne sposobnosti učenika kada je u pitanju učenje generalno, liderstvo, nadarenost za nauku, matematiku, jazike, glumu, komunikaciju, planiranje, tehnologiju, fizičke sposobnosti (sportovi), umjetnost i drugo”, naglasila je Lekić.

No, ona ističe da su sličan modul već uveli i za djecu koja su u riziku od ranog napuštanja škole, kako bi se tako nešto na vrijeme spriječilo.

“Naime, škole sada u zajednički informacioni sistem unose parametre koji se tiču izostanka sa časova, uspjeha, problema u vezi sa vršnjačkim nasiljem i slično, te time kreirajući bazu podataka koja može upućivati upravo na rizik kod pojedine djece od ranog napuštanja škole. Već je poznato da je izmjenama zakona iz oblasti obrazovanja 2017. godine formiran Fond za kvalitet i talente, koji je već opreativan. Na javni poziv za dodjelu nagrada u 2019. godini prijavilo se oko 2500 zainteresovanih, a nagrađeno je oko 500 učenika i nastavnika. Za ove nagrade utrošeno je oko pola miliona eura. Cilj je da se iz Fonda nastavi sa nagrađivanjem najboljih i na taj način takođe promoviše znanje i rad”,  navela je Lekić.

Po njenim riječima planirali su i unapređenje sistema takmičenja, a posebno će se fokusirati na organizaciju državnih takmičenja u stručnim znanjima i vještinama iz oblasti ugostiteljstva, elektrotehnike, poljoprivrede, mašinstva, saobraćaja, preduzetništva i drugo.

“Dodatno, radićemo na unapređenju sistrema takmičenja talentovanih učenika u umjetničkom području, ali naravno i u svim ostalim oblastima”, zaključila je u izjavi za CdM Milica Lekić.

Izvor: CdM

O RTPV

Pročitajte i

Više faktora uticaće na distribuciju vakcine

Šefica Kancelarije Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) u Crnoj Gori Mina Brajović kazala je da će …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *