Naslovna / Vijesti / Društvo / Svetosavska akademija ove godine održaće se na otvorenom prostoru, ispred crkve Svete Petke

Svetosavska akademija ove godine održaće se na otvorenom prostoru, ispred crkve Svete Petke

Eparhija Mileševska, Crkvena opština pljevaljska organizuje svečanu Svetosavsku akademiju u nedjelju 26. januara, nakon molebana i svečane litije. Za razliku od predhodnih godina ovogodišnja Svetosavska akademija održaće se na otvorenom prostoru, ispred crkve Svete Petke. 

Detalje o organizaciji ovogodišnje Svetosavske akademije saznali smo od protojereja stavrofora Borivoja Pantića koji je u razgovoru istakao: “Pošto su okolnosti u ovoj godini drugačije krenule nego što bi trebalo i kako ne bi trebalo da bude, mi smo odlučili da na ovaj način prije svega molebanom 26.1 u 18 časova u Hramu Svete Petke, nakon toga svečanom litijom – krsnim hodom kroz grad Pljevlja iskažemo svoje nezadovoljstvo Zakonom koji je donešen, a koji je uperen samo protiv SPC. Nakon toga, naša želja je bila da se Svetosavska akademija organizuje ispred Hrama Svete Petke i da na taj način crkva pokaže jednu zahvalnost i blagodarnost, blagočestivome narodu Pljevalja, koji se ovih dana i ovih noći okupljao masovno na litijama u našem gradu. To je jedan naš dar, da kažemo, Pljevljacima, ali oni su dali jedan mnogo veći dar svojoj crkvi, dali su svoje srce, dali su svoju iskrenost i svoju borbu, da bismo sačuvali one svetinje koje smo naslijedili od naših predaka, a isto tako da bismo ih mi mogli ostaviti našim potomcima na čuvanje, kao što su oni nama ostavili,” kazao je protojerej stavrofor Borivoje.

U program Svetosavske akademije učestvovaće etno grupe iz Nevesinja “Simonida”, hor iz Čajniča, guslari i umjetnici iz našeg grada.

Na kraju razgovora protojerej stavrofor Borivoje Pantić dodao je da će sam program biti veličanstven, dostojanstven onako kako i priliči povodu organizovanja odnosno temi koja jeste proslava Svetog Save – prvog prosvetitelja i učitelja srpskoga.

On je pozvao sve građane Pljevalja da se 26.januara okupe u što većem broju, da bude jedna od najmasovnijih litija i okupljanja ispred Hrama Svete Petke.

Na kraju je protojerej stavrofor Borivoje zaključio: “Tako ćemo pokazati da nećemo dozvoliti da se Sveti Sava istjera iz Crne Gore, jer je on prvo u srcu svakoga od nas, pa onda u freskama i ikonama hramova koje smo naslijedili od naših predaka.”

O Vanja Janjušević

Pročitajte i

Programska šema za nedjelju, 6. 12. 2020.

    NEDJELJA 6.12.2020.     9,00-10,00 Muzički program     10.00-11,00 PLJEVALJSKE NOVEMBARSKE SVEČANOSTI …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *