Naslovna / Vijesti / Društvo / Irinej ne vjeruje Amfilohiju

Irinej ne vjeruje Amfilohiju

Nenajavljenim podnošenjem inicijativa patrijaršija SPC kojom gazduje patrijarh Irinej je ignorisala apel Mitropolije crnogorsko-primorske na čijem je čelu mitropolit Amfilohije, ali i Episkopskog savjeta eparhija Srpske crkve u Crnoj Gori.

Sudijama Ustavnog suda Crne Gore stigle su 17. januara dvije inicijative za ocjenu ustavnosti Zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica iako je Mitropolija crnogorsko-primorska sedam dana ranije apelovala na sve građane, udruženja i institucije da ne preduzimaju ,,jednostrane aktivnosti“ već da sve prijedloge prvo dostave Pravnom savjetu preko Mitropolije i eparhija SPC u Crnoj Gori.

Obje inicijative dolaze iz centrale Srpske pravoslavne crkve: podnosilac prve inicijative je Patrijaršija srpska – Beograd, druge Sveti Arhijerejski Sinod Srpske pravoslavne crkve. Adresa obje institucije je ista – ulica Kralja Petra broj 5. Isti je i zastupnik: ,,Njegova svetost, patrijarh srpski gospodin Irinej (Gavrilović)“.

Inicijativama za pokretanjem postupka centrala SPC u Beogradu zahtijeva da Ustavni sud Crne Gore izda privremenu naredbu za obustavu izvršenja radnji i pojedinačnih akata uz prijedlog za prioritetno razmatranje predmeta.

Pobjeda nije imala uvid u sadržaj dvije inicijative centrale Srpske crkve, ali od više izvora iz Beograda i Podgorice saznajemo da podnosilac inicijative – čiji je zastupnik srpski patrijarh Irinej – ocjenjuje da je Zakon o slobodi vjeroispovijesti u cjelini suprotan odredbama Ustava Crne Gore i u suprotnosti sa Evropskom konvencijom za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda.

Za sada nije poznato da li će sudije Ustavnog suda prihvatiti urgenciju za hitnim (prioritetnim) razmatranjem inicijativa koje su podnijeli Beogradska patrijaršija i Arhijerejski Sinod SPC.

Izvjesno je, međutim, da je centrala iz Beograda ignorisala apel Mitropolije crnogorsko-primorske na čijem je čelu mitropolit Amfilohije, ali i Episkopskog savjeta eparhija Srpske crkve u Crnoj Gori.

Prije petnaestak dana, 10. januara, Pravni savjet Mitropolije crnogorsko-primorske se gromoglasno ogradio od inicijative za ispitivanje ustavnosti Zakona o slobodi vjeroispovijesti koju su podnijeli beogradski advokati Milenko i Momir Radić, tvrdeći da nije učinjena u dogovoru sa crkvom.

Uputili su istovremeno apel svim ,,stručnjacima i ljudima dobre volje“ da sve prijedloge, sugestije i ideje dostave Pravnom savjetu preko Mitropolije i eparhija SPC u Crnoj Gori. Nedavno je i pop Gojko Perović, rektor Bogoslovije na Cetinju, čovjek vrlo blizak mitropolitu Amfilohiju poručio da će ,,uskoro Mitropolija, nakon što sve uobliči Pravni savjet, predati inicijativu za ocjenu ustavnosti Zakona o slobodi vjeroispovijesti“.

Mitropolit Amfilohije je sa jedne od litija – iako se i dalje javno zalaže za povlačenje usvojenog Zakona – nedvosmisleno poručio da će upravo on biti osoba koja će biti na čelu tima koji će pregovarati sa premijerom Duškom Markovićem i Vladom Crne Gore.

Sedam dana kasnije, nakon svih ovih poruka iz Srpske crkve u Crnoj Gori, iz Beograda su stigle dvije inicijative Srpske pravoslavne crkve za ocjenu ustavnosti čiji je zastupnik lično patrijarh Irinej Gavrilović.

Da li je to posljedica nekoordinacije akcija unutar SPC, javna demonstracija moći centrale u Beogradu ili će prije biti da patrijarh Irinej ne vjeruje mitropolitu Amfilohiju?!

Izvor: Pobjeda

O RTPV

Pročitajte i

Održano predavanje ‘'Znanjem do odgovornog vlasništva i zaštite dobrobiti životinja”

Danas  je održano  predavanje ‘'Znanjem do odgovornog vlasništva i zaštite dobrobiti životinja”, projekat je finansiran …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *