Naslovna / Vijesti / Društvo / Na ulicama Pljevalja sve veći broj vjernika u svečanim litijama

Na ulicama Pljevalja sve veći broj vjernika u svečanim litijama

Kao iskazivanje protesta na Zakon o slobodi vjeroispovijesti građani Pljevalja ali i okolnih sela, 26. januara napravili su najbrojniju, 15. svečanu litiju kojoj je prethodio moleban.

Već dobro poznatim putem još jednom je dostojanstveni skup vjernika koračao kroz Pljevlja da bi se okupio u centru grada. Kroz prohladnu januarsku noć gradom se orilo „Ne damo svetinje“. U centru grada okupljenim građanima obratio se Božo Knežević,a zatim i sveštenik Lazar Veljančić koji je pročitao je saopštenje za javnost Odbora za odbranu u kojoj se kaže:

“Ni jednog trenutka nas neće zavarati deklerativne akcije predsjednika Vlade i njegova časna “pionirska” riječ da neće biti tako kako je napisano. Poučeni dosadašnjim iskustvima vjerujemo samo u snagu sabranog naroda na veličanstvenim litijama, na nepokolebljivost i odlučnost koja se očituje na svakome licu i u svakom pogledu, na radost i ljubav kojom sijaju okupljeni na crnogorskom hodočašću ovoga nestvarnog januara, a kojom ćemo silnike i bezbožnike privoljeti da se odreknu pravnog, a potom i faktičkog nasilja koje su protiv Crkve božje, koja je stvorila ovu državu, osmislili i ovim zakonom zagovaraju.”

U nastavku saopštenja stoji: “Nije čovječno i nevaspitano je prema svojim građanima svakodnevno podmetati da među stotinama hiljada ljudi koji krstonosno hode Crnom Gorom niko nije pročitao Zakon kojim pokušavate ukinuti Srpsku pravoslavnu crkvu, odnosno svesti na egzotičnu zajednicu, koja će u budućnosti biti turistička atrakcija na mapi evro-atlanske Crne Gore. Čitamo, naravno da čitamo, a vaš najbolji argument bio bi da niko nije u prilici da pročita to što ste napisali i donijeli.”

Na kraju saopštenja stoji: “Nijesmo mogli zamisliti ljepši dan za početak nastave nakon zimskog raspusta nego što je to školska i đačka slava Sveti Sava. Očekujemo vas sjutra draga djeco, zajedno sa vašim roditeljima, u našim svetim hramovima.

Dođite slobodno, vedra lica, na ove časove pozvao vas je onaj čije ime svijetli na svim našim putevima. A svi mi, ove desetine hiljada okupljene širom naše Crne Gore, biće svjedoci da ste bili na nastavi, najvažnijoj od svih, onoj koja se ne propušta i sa koje se ne bježi.”

Litiji su prisustvovali i Mirčeta Šljivančanin, protojerej stavrofor – podgorički paroh kao i besjednik Milenko Dačević.

Nakon svečane litije počela je Svetosavska akademija koja je za vrijeme pisanja ovog teksta još uvijek u toku.

Njegovo preosveštenstvo episkop srpske pravoslavne eparhije mileševske gospodin Atanasije blagoslovio je skup ispred Hrama Svete Petke.

Učesnici na Svetosavskoj akademiji:

Hor “Krasnica” iz Čajniča

Etno grupa “Simonida” iz Nevesinja

Narodni guslar Saša Laketić

Teodora Borović

O Vanja Janjušević

Pročitajte i

Završni radovi na adaptaciji i izgradnji sportskih igrališta u Gagovića imanju i terenu kod Gimnazije

U saradnji sa Ministarstvom sporta i mladih Crne Gore, Opština Pljevlja realizuje izgradnju novog terena …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *