Naslovna / Vijesti / Kultura / Nova knjiga Miloša Čepića pod nazivom „Ćepanica“

Nova knjiga Miloša Čepića pod nazivom „Ćepanica“

Nedavno je u sopstvenom izdanju, izašla iz štampe knjiga Miloša Čepića pod nazivom „Ćepanica“. Knjiga je štampana uz pomoć sredstava Opštine, po konkursu za podsticanje izdavačke djelatnosti za 2019. godinu.

Riječ je o romanu koji, prema mišljenju recenzenta Rajka Palibrka predstavlja dalijevsku sliku iskrivljenog vremena, ljudskih likova i njihovih karaktera u čarobnim predjelima pljevaljskih sela iz druge polovine prošlog vijeka, sa običajima koji su, nakon vjekovnog trajanja, već prepušteni zaboravu. Suština Čepićeve priče je duboko tragična i seže do najtananijih predjela ljudske duše gdje su u iskonskoj borbi emocije i moralne norme.

U osvrtu na ovu knjigu, Milorad Joknić kaže da je to zanimljiva priča sa tragičnim epilogom u jednoj ruralnoj sredini u kojoj, nekada, pod naletom emocionalnih stanja pucaju običajne norme i dešavaju se dramatični događaji koji su u integralnoj vezi sa čitavom galerijom likova koje pisac vješto vodi i sinhronizuje u cjelovitosti priče.

Čepić je do sada objavio nekoliko knjiga od kojih su dvije poslednje „Otmice“ i „Nakonjče“ značajno privukle pažnju čitalaca.

Miloš Čepić je poznati narodni guslar, učesnik brojnih festivala gusala širom bivše Jugoslavije i član žirija na tim festivalima. Snimio je do sada više dokumentarnih filmova sa etno sadržajima: „Krsna slava“, Krsna slava i Božić“ za koje je dobio prve nagrade na domaćim i međunarodnim smotrama, među kojima i prvu nagradu na festivalu u Moskvi, gdje je u konkurenciji bilo 400 filmova etno sadržaja.

Čepić pored ostalog, izrađuje gusle, ikone i druge predmete od drveta.

O Vesna Tanjević

Pročitajte i

Promovisana monografija Spomenici NOR-a u Pljevaljskom kraju „Znamenja slobode“

Predstavljanje monografije Spomenici slobode – Spomenici NOR-a u Pljevaljskom kraju Narodna biblioteka „Stevan Samardžić“ daje …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *